Članak

MIŠLJENJE PRAVNIKA

Išerić: Ko mora dati nalog za smjenu Kajganića, jer ne štiti ustavni poredak BiH!

Piše: Enver Išerić

Umjesto podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona koji je donijela Narodna skupština Republike srpske, a koji se odnosi na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike srpske potrebno je hitno djelovanje institucija Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima ključnu ulogu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Ono djeluje na takav način da procesuira izvršioce krivičnih djela koja se odnose na ugrožavanje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta države.

Imajući u vidu činjenicu da je Tužilaštvo pokazalo svoju neefikasnost čime praktično podržavaju rušitelje Bosne i Hercegovine onda bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao šef države moralo dati nalog Tužilaštvu da izvrši svoje ustavne i zakonske obaveze kao i nalog Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da, u slučaju da Tužilaštvo ne reaguje, odmah pokrene postupak smjene glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Također, nezamjenjivu ulogu u odbrani suvereniteta Bosne i Hercegovine ima i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na koji su građani prenijeli svoj suverenitet i ovlastili ih da u njihovo ime upravljaju svim procesima, a u cilju osiguranja jednakih prava za sve građane i zaštite njihove države.

U ovom momentu nema nikakvog opravdanja s floskulama o podjeli vlasti na izvršnu zakonodavnu i sudsku i o potpunoj nezavisnosti jedne vlasti od druge.

Sudska vlast jeste neovisna od izvršne i zakonodavne vlasti u pogledu donošenja odluka ali nije neovisna u pogledu izvršavanja svojih ustavnih i zakonskih obaveza i efikasnosti djelovanja na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te procesuiranja svih počinilaca krivičnih djela koja su propisana zakonom

To proizlazi iz činjenice da parlament donosi zakone kojima se uređuje rad i Suda i Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te je parlament najpozvanije tijelo da traži efikasno djelovanje ali i smjenu donosilaca pravosudnih funkcija koji podržavaju svojom šutnjom secesionističku politiku i štite rušitelje ustavnog poretka.

Krajnje je vrijeme da se uhapse i procesuiraju inicijatori rušenja ustavnog poretka, a to su predsjednik Republike srpske, predsjednik Vlade Republike srpske i članovi kolegija Narodne skupštine Republike srpske. Ne bude li se to dogodilo Bosnu i Hercegovinu očekuju dramatični događaji sa nesagledivim posljedicama po mir i stabilnost u cijeloj Europi.

Očigledno je da visoki predstavnik i međunarodna zajednica u ovako dramatičnim okolnostima izdaje blaga i nedjelotvorna saopštenja od kojih niko nema koristi.

Zato se moramo osloniti na vlastite snage i zaštititi državu, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Ako institucije države ne budu djelovale jedino što je preostalo građanima, patriotima ove države jeste da smijene svoje izabrane predstavnike, preuzmu vlast i na taj način zaštite svoju državu.

#BiH #izdvojeno #EnverIseric #NarodnaSkupstina #RepublikaSrpske #UstavniSud #BosnaHercegovina #TužilaštvoBiH #TeritorijalniIntegritet #PredsjedništvoBiH #ParlamentarnaSkupština #PravosudneFunkcije