Članak

ZA KONTRAOFANZIVU UKRAJINE

Pentagon: Dajemo novih 500 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

„Iskreno sam zahvalan“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će Kijevu dostaviti novi vojni paket u vrijednosti do 500 miliona dolara, saopštio je Pentagon. Paket će uključivati vozila, uključujući borbena vozila Bradley i oklopne transportere Stryker, te municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme HIMARS, navodi se u saopštenju Pentagona, prenosi Reuters.

Paket „uključuje ključne sposobnosti za podršku ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama, jačanje njene protivvazdušne odbrane... i drugu opremu koja će pomoći Ukrajini da zaustavi ruski agresorski rat“, saopštio je Pentagon.

„Iskreno sam zahvalan“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy na Twitteru „za još 500 miliona dolara pomoći u odbrani. Dodatna oklopna vozila Bradley i Stryker, municija za HIMARS, Patriote i Stingers će ojačati još više naše snage.“

Paket sigurnosne pomoći je 41. odobren od strane Sjedinjenih Država za Ukrajinu od ruske invazije u februaru 2022. godine, u ukupnom iznosu od više od 40 milijardi dolara.

#Svijet #SjedinjeneAmeričkeDržave #Kijev #VojniPaket #500MilionaDolara #Pentagon #Bradley #Stryker #HIMARS #Ukrajina #RuskiAgresorskiRat