Članak

MAĐARSKI PREMIJER TVRDI

Orban: Ukrajina više nije suverena država, nema ni novca ni oružja

Problem je što će Ukrajinci ostati bez vojnika prije nego Rusi. I to će na kraju biti odlučujući faktor.

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban je u Budimpešti dao intervju za njemački list Die Welt u kojem je iznio svoje viđenje toka rata u Ukrajini.

Orban smatra da će Kijev ostati bez vojnika prije Moskve. Da bi se spasila Ukrajina, Sjedinjene Države i Rusija bi trebale pregovarati o miru, tvrdi mađarski premijer.

Uprkos početnim uspjesima ukrajinske kontraofanzive, Orban i dalje smatra ukrajinsku pobjedu protiv Rusije "nemogućom".

- Problem je što će Ukrajinci ostati bez vojnika prije nego Rusi. I to će na kraju biti odlučujući faktor - ističe Orban.

Zato se, tvrdi, "uvijek zalaže za mir, mir, mir - inače će Ukrajina izgubiti ogromne količine bogatstva i mnogo života te će doći do teško zamislivog uništenja".

Orban tvrdi da mu je stalo do spašavanja Ukrajine. A jedinu mogućnost za to vidi u tome da "Amerikanci započnu pregovore s Rusima i sklope sporazum o sigurnosnoj arhitekturi te pronađu mjesto za Ukrajinu u toj sigurnosnoj arhitekturi".

Također je Ukrajini osporio jedino pravo na odluku o toku rata:

"Ukrajina više nije suverena zemlja. Nemaju novca, nemaju oružja. Mogu se boriti samo zato što ih mi na Zapadu podržavamo. Zapad ima pravo davati oružje i novac ili ne".

Mađarski šef vlade vrlo je skeptičan prema namjeri NATO-a da Ukrajini na svom julskom summitu u Vilniusu da sigurnosne garancije.

Navodi da "to nije mađarska ideja", nego je "vjerovatno došla iz sjedišta NATO-a". Ne zna tačno o kakvim se jamstvima radi, ali želi pogledati prijedlog, prenosi Index.hr.

- Prvi korak je prekid vatre, a zatim pregovori. Tek potom se može razgovarati o garancijama mira, odnosno vojnim ili sigurnosnim garancijama za Ukrajinu. To, dakle, nije prvi korak, već treći ili četvrti. Ne bi trebali početi od kraja - poručuje Orban.

Mađarski premijer nije rekao može li Ukrajina postati članica NATO-a nakon rata.

Orban smatra da je politika sankcija EU i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prema Rusiji propala.

- Željeli su sankcijama baciti Rusiju na koljena i time dovesti kontinent bliže miru. Ništa od toga se nije dogodilo - tvrdi Orban.

Bio je iznenađen što "oni - pod vodstvom povjerenice, te Njemice" - nisu u stanju pravilno oblikovati sankcije.

- To je jednostavno neuspjeh. Sada je pitanje koji je cilj, kako ga želimo postići - upitao je na kraju Orban.

#Budimpesta #DieWelt #EvropskaKomisija #Mir #NATO #Rusija #Sankcije #SjedinjeneDrzave #Svijet #Ukrajina #ViktorOrban