Profesorica Lamija Hadžiosmanović preminula je danas u Sarajevu, u 85. godini života. Hadžiosmanović je autorica više naučnih radova i knjiga, a široj javnosti postala je poznata nakon što je prije nekoliko godina njen "Bosanski kuhar" proglašen u Francuskoj za jednu od najboljih knjiga u svijetu iz oblasti kulinarstva. Do detalja je opisala način pripremanja svih stradicionalnih jela koja se spremaju u Bosni i Hercegovini. Neka od njih skoro da su bila i zaboravljenja.
Profesorica Hadžiosmanović stekla je sva nastavna zvanja, a svoja naučna istraživanja usmjerila je u nekoliko pravaca – oblast bibliotekarstva, prevođenja s turskog jezika i izučavanje književne i kulturne baštine Bošnjaka.
S turskog je prevela više knjiga proze, poezije i historije. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.
Hadžiosmanović je rođena 1931. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na Univerzitetu Ayni-Šems u Kajru 1966. godine, iz oblasti islamske civilizacije.
Doktorsku disertaciju "Biblioteke u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" odbranila je 1977. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Dženaza profesorici Hadžiosmanović bit će klanjana u utorak poslije podne namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije. Ukop je na gradskom mezarju Bare, piše NAP.