Članak

Istraga u Hagu: Je li Praljak najavljivao samoubistvo?

Jesu li suoptuženici u Ševeningenu čuli te najave ili na bilo koji način saznali za takve njegove najave? Da li je o toj mogućnosti obavijestio nekog iz svoje obitelji?

Piše: S. Omeragić

Nakon suicida usred procesa izricanja presude u Tribunalu u Hagu, policija Holandije vodi obimnu istragu kako je otrov dospio do Slobodana Praljka i prošao moćne sigurnosne barijere ICTY-ja? Radi se o vrlo ozbiljnom ekscesu da bi mogao proći bez istrage. Uz taj propust jednako je važno pitanje da li je Slobodan Praljak najavljivao samoubistvo? Jesu li suoptuženici u Ševeningenu čuli te najave ili na bilo koji način saznali za takve njegove najave? Da li je o toj mogućnosti obavijestio nekog iz svoje obitelji? Da li je još neko znao za njegovu odluku o trovanju nakon izricanja presude?

Slobodan Praljak je bio posebno ekstrovertna osoba pa je teško povjerovati da je tajnu o trovanju nakon izricanja presude sačuvao u sebi. Sedam dana uoči presude u Tribunalu, 21. novembra u Zagrebu je održana promocija knjige "General Praljak“. Knjigu su napisali Miroslav Međimorac i akademik Josip Pečarić. Biskup Vlado Košić, koji je organizirao molitve za pravednu presudu šestorki, nije se pojavio na ovoj promociji.

Na promociji je pročitana čak i poruka poslana iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović: "Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tokom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod".

Zašto je izdvojen Praljak? Čemu ovakav sudbinski odnos samo prema Praljku, uz dodavanje ostalih? U završnom govoru pred Tribualom u martu 2017. mediji u Zagrebu pišu: “Briljantni govor Slobodana Praljka u Haškoj sudnici na razini onoga Sokratova.” Znamo kako je završio Sokrat. Otrovao se pred svojim tužiocima. Ali, poređenje sa Sokratom iznose samo novinari. Praljak se nikada i nigdje nije poistovjećivao sa Sokratom. Mnoge je njegova reakcija podsjetila na onu Geringovu jer su i jedan i drugi odbili priznati gnusne zločine u kojima su učestvovali. Gering se nakon presude u Nirnbergu na smrt vješanjem ubio kremom u kojoj je bio cijanid.

Teatralnost Praljka govori da je on morao izreći svoje nakane za samoubistvo. U završnom govoru uoči prvostepene presude Tribunala on se ironično poistovijetio sa Geringom. “Pa da opišem ulogu Geringa s kojim bi, po tužiteljstvu, ja trebao biti sukladan. Taj je Gering smjestio svoje Židove (muslimane) u svoju vikendicu i brinuo se o njima.” Da li je Praljak navođen na samoubistvo i od koga, pronaći će holandski istražitelji. Da li je i kome trebala žrtva koja će u drugi plan baciti katastrofalnu suštinu presude protiv ratnog režima Herceg-Bosne i Hrvatske? Žrtva Praljka se pokazala kao vrlo upotrebljiva u dnevnopolitičke svrhe i u BiH i u Hrvatskoj.

#BiH