Članak

Dr. Izetbegović hvali se skraćenim listama čekanja, pacijentica iz Viteza za pregled naručena 2017.

Tako u svojim istupima u kojima hvali sama svoj dosadašnji rad (šest mjeseci od imenovanja) direktorica Izetbegović kaže da su skraćene liste za čekanje. I jesu neke, istinu za volju, kao što su nalaz

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) duguje oko 100 miliona maraka i naravno da su stvari popravljene, ali ne možete za nekoliko mjeseca popraviti nešto što se godinama urušava, rečenica je koju često direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović izgovara pred kamerama, piše Patria.

No, ovaj dug nije nastao od jučer, a dr. Izetbegović ne pojašnjava šta je ona dok je bila od 2010. godine članica Upravnog odbora KCUS-a učinila da se situacija popravi ili da se spriječe gomilanja dugova. Naravno, na to pitanje dr. Izetbegović ne odgovara, jer najčešće daje intervjue TV kućama gdje joj ovakva pitanja i ne postavljaju, a na ostale novinarske upite uopće ne odgovara, zbog čega su kako saznaje Patria pojedine medijske kuće već pisale ombudsmanima za medije i ljudska prava te je slučaj već i otvoren.

No, dr. Izetbegović u svom istupu u medijima priča šta joj odgovara bez da pojasni mnogobrojne probleme koji se itekako tiču pacijenata, ali i uposlenika KCUS-a, kojih je nažalost sve manje, jer vrsni ljekari odlaze iz najveće bh. bolnice.

Tako u svojim istupima u kojima hvali sama svoj dosadašnji rad (skor šest mjeseci od imenovanja) direktorica Izetbegović kaže da su skraćene liste za čekanje. I neke jesu, istini za volju, kao što su nalazi krvi i nalazi za kancer dojke, ali pri tome dr. Izetbegović ne kaže da su s druge strane i produžene liste i duže se čeka za neke druge pretrage.

Dokumenti do kojih je došla novinska agencija Patria dokazuju gore navedene tvrdnje. Naime, pacijentica iz Viteza rođena 1980. godine koja je još 11. maja 2016. upućena na KCUS radi dijagnostičkih pretraga na MRI mozga i EEG čekat će skoro godinu dana, jer je naručena za MRI 28. marta 2017!?

Šta će se sa pacijenticom desiti u narednu godinu to očito ne zanima dr. Izetbegović. S druge strane, a s obzirom da dr. Izetbegović ističe svoje organizacijske i menadžerske sposobnosti treba li napomenuti da bi ovaj izvršeni pregled bio plaćen, dakle u momentu velikih dugovanja KCUS-a dr. Izetbegović očito ne interesira novac, što se kosi s menadžerskim poslom.

#BiH