Članak

SDP BiH protiv rasprodaje državnih kompanija

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u svom govoru naveo je da aktuelna vladajuća koalicija zadužuje bh. građane za milijardu KM kod Međunarodnog monetarnog fonda, a da, pritom, niko ne zna na šta BiH

Bihać je bio domaćin Programske konvencije Socijaldemokratske partije BiH, na kojoj je okupljenim članovima i simpatizerima predstavljen Izborni program i kandidati Gradske organizacije Bihać za lokalno Gradsko vijeće. Jedan od dijelova Izbornog programa SDP-a govori o tome kako bi se ekonomski potencijal većine općina trebao ogledati u uspostavi javno-privatnog partnerstva, kao i mogućnosti pristupa sredstvima iz fondova Evropske unije, saopćeno je, javlja Patria.

- SDP BiH smatra da je ovo moguće iskoristiti prvenstveno kroz dalji razvoj vlastitih kapaciteta lokalnih zajednica za privlačenje investicija, razvoj projekata i projektne dokumentacije.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u svom govoru naveo je da aktuelna vladajuća koalicija zadužuje bh. građane za milijardu KM kod Međunarodnog monetarnog fonda, a da, pritom, niko ne zna na šta BiH obavezuje.

- Kredit MMF-a nije poklon. Taj novac ćemo dobiti ako ispunimo određene uslove. Šta su ti uslovi? Da li su vlasti odlučili prodati telekome i Elektroprivredu? Nigdje nema jasnog objašnjenja. Evo sada žele netransparentno prodati Sarajevo osiguranje. To je najveća osiguravajuća kuća u BiH koja postiže dobre poslovne rezultate. Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku da državne dionice u ovoj kompaniji prodaje na berzi i tu odluku nigdje ne objavljuje. Nema nikakve analize zašto i kako, po kojoj cijeni? Pa to je vrhunac netransparentnosti. Međutim, to je i očekivano, jer ova vlast samo funkcionira na principu trgovine - dodao je Nikšić.

Hajrudin Havić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH USK i kandidat SDP-a za gradonačelnika Bihaća, istaknuo je kako je spreman uhvatiti se u koštac sa problemima koje godinama muče građane ovog grada.

- Spreman sam na sve izazove koje nosi ova kandidatura. Nesposobna lokalna vlast u ovom gradu učinila je da Bihać u četiri godine postane grad slučaj. Za to vrijeme Bihać stagnira, a to najbolje osjete naši sugrađani. SDP planira od Bihaća napraviti grad budućnosti, koji će biti okosnica razvoja čitave regije - naveo je Havić.

Fatka Kulenović, predsjednica Gradske organizacije SDP Bihać, prilikom predstavljanja Izbornog programa ove organizacije, predstavila je i listu kandidata za Gradsko vijeće.

- Na našoj listi se nalaze kandidati koji imaju izražen veliki entuzijazam i ljubav prema našem gradu. Radi se o odgovornim ljudima, koji žele dobro ovom gradu i to će dokazati kroz svoj vijećnički rad. Prilikom promocije našeg Programa obići ćemo sve dijelove Bihaća, kako bi građanima, na najbolji način, promovirali vrijednosti za koje se zalažemo - rekla je Kulenović.

Na Programskoj konvenciji okupljenim simpatizerima i članovima obratili su se i generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović. 

#BiH