Članak

Ko je danima davao lažne podatke:Iz UKCS napokon potvrđeno da je Prazina umro i prije operacije

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo potvrđeno je za novinsku agenciju Patria da Safet Prazina (42) koji je teško povrijeđen na gradilištu na Ilidži 23. maja nije uopće ni operisan, te da je od

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo potvrđeno je za novinsku agenciju Patria da Safet Prazina (42) koji je teško povrijeđen na gradilištu na Ilidži 23. maja nije uopće ni operisan, te da je od zadobijenih teških povreda preminuo isti dan u 17,30 sati. Drama se odvijala na relaciji Ilidža, Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš“ i u krugu UKCS.

Tog 23. maja na svim portalima objavljena je informacija potvrđena iz MUP-a Kantona Sarajevo, da se nesreća dogodila iza 15 sati. Navečer oko 22 sata, ponovo iz MUP-a KS rečeno je da je povrijeđeni radnik još uvijek živ, ali u teškom stanju.

Sutradan, 24. maja portali i mediji pozivajući se ponovo na MUP Kantona Sarajevo, objavljuju informaciju da je povrijeđeni muškarac operisan na UKCS i smješten na Kliniku za abdominalnu hirurgiju, te da je preminuo tokom noći od zadobijenih povreda u području abdomena.

Dva dana objavljivana je informacija o nesreći na Ilidži, ali nijednom nisu, što je do sada bilo uobičajeno, navedeni ili inicijali ili puni identitet povrijeđenog, odnosno preminulog radnika.

Indikativno je i to što je neko iz MUP-a KS davao pogrešne informacije, kako o vremenu kada se dogodila nesreća, tako i o tome da je nesretni čovjek

operisan i još uvijek živ, a on je bio mrtav već satima. Također, indikativna je i šutnja UKCS o ovom slučaju, čija je direktorica dr. Sebija Izetbegović za NAP 26. maja rekla da „prvi put čuje za petosatnu dramu u borbi za život Safeta Prazine“.

Kako je uopće dopušteno da MUP KS daje informacije o povrijeđenom radniku? Ko im je davao pogrešne informacije? Neko iz UKCS?

Kako to da se UKCS nije oglasio makar 24. maja kada je objavljeno da je preminuo tokom noći, a znali su da nije ni operisan i da je preminuo u 17,30 sati. Kada je uopće porodica obavještena o svemu, da li u ponedjeljak 23. maja ili u utorak 24. maja?

Ponovo stotine pitanja bez odgovora, koje bi moralo dati Tužilaštvo Kantona Sarajevo u kojem je već formiran predmet o nesreći na Ilidži i koje je zatražilo obdukciju tijela. Nalaz je potvrdio da je Prazina imao povrede grudnog koša i abdomena.

Također, prema informacijama novinske agencije Patria, medicinska dokumentacija u slučaju Safeta Prazine već je uzeta iz Opće bolnice, a isto će biti urađeno i u Hitnoj pomoći te na UKCS.   

Tek nakon što je novinska agencija Patria objavila priču o petosatnoj drami koja se odvijala tog 23. maja, i izjava direktorice Hitne pomoći Sene Softić Taljanović, koja nam je potvrdila da su zahtjev za slanje ekipe dobili u 13,21 sati, te da je već u 13,29 ona bila na terenu gdje je pružila pomoć povrijeđenom radniku i kolima Hitne pomoći prebacila ga u Opću bolnicu „Prim.dr.Abdulah Nakaš“ ovaj slučaj se polako počeo rasvjetljavati.

Nije se išlo tog dana na KUM UKCS, jer je bio ponedjeljak, kada je internim dogovorom direktorice UKCS dr. Sebije Izetbegović i v.d. direktora Opće bolnice dr. Seada Bašića za urgentne slučajeve zadužena isključivo Opća bolnica.

U Općoj bolnici, teško povrijeđeni čovjek je hirurški zbrinut, međutim, procijenjeno je da zbog težine zadobijenih povreda mora odmah biti prevezen na KUM UKCS. U to vrijeme, jedini CT aparat koji posjeduja Opća bolnica pokvario se, o čemu je obaviješten UKCS.  

Na KUM ga je primio dežurni hirurg, koji je nakon pregleda uputio pacijenta na Radiologiju gdje mu je u 16,40 sati urađen CT glave, vratne kičme i kostiju lica.

Pacijent je ponovo vraćen na Kliniku za abdominalnu hirurgiju, gdje je jedan od iskusnijih hirurga vidjevši u kakvom je stanju nesretni čovjek odmah naredio da ga voze u operacionu salu. Nažalost, već je bilo kasno. Safet Prazina je preminuo i prije operacije.

Iako smo UKCS postavili konkretna pitanja, na neka od njih dobili smo nedorečene odgovore, što će svakako biti predmetom istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Ispod odgovora koje smo dobili stoje imena članova Tima za funkcionisanje KUM-a: prof.dr.Mirsad Kacila, Šef Tima, v.d.direktor hirurških disciplina, prof.dr.Sandra Vegar – Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, doc.dr. Nermina Bešlić, direktorica internističkih disciplina i prof.dr. Enra Suljić, v.d. direktorica discipline za nauku i nastavu.

Pitanja i odgovori koje smo dobili sa UKCS

U koliko sati je dana 23. maja 2016. godine na KUM UKCS dovezen teško povrijeđeni radnik?

Pacijent P.S. 1974., je, dana 23.05.2016. godine, primljen na KUM KCUS-a u 16:03 sati, nakon najave OBS i u pratnji njihovog medicinskog tima.

Kako se zove dežurni hirurg koji ga je primio i pregledao?

Pacijenta je primio dežurni tim KUM-a KCUS-a.

Zbog čega je dežurni hirurg i pored nalaza koje je dobio od kolega iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ odlučio da teško povrijeđenog radnika uputu na Radiologiju da mu se uradi CT glave?

Pacijent je došao u KCUS bez urađene dijagnostike u OBS. Hitnim uvidom u jako teško opšte stanja, pacijent  se u pratnji anesteziološkog tima šalje hitno na CT pretragu i odmah pozove dežurnog abdominalnog hirurga koji nakon urađenog CT-a glave indicira pokušaj hitne operacije. Međutim, ista se nije mogla uraditi zato što je pacijentu pružana reanimacija koja je završila egzitusom.

Kako se zove ambdominalni hirurg koji je intervenirao i tražio da se teško povrijeđeni radnik hitno vozi u operacionu salu?

Dežurni ambdominalni hirurg je indicirao operativni zahvat, međutim hirurški zahvat nije ni urađen zato što su se pacijentu pružale u više navrata reanimacione mjere, nakon kojih je pacijent egzitirao.

Zašto je objavljena informacija u medijima da je teško povrijeđeni radnik operisan, kada je nesretni čovjek preminuo i prije nego je počela operacija?

Iz KCUS nikad nije data informacija da je pacijent operisan.

U koliko sati je teško povrijeđeni radnik preminuo?

Povrijeđeni radnik P.S. je preminuo u 17:30 sati,  23.05.2016. godine.

Da li će biti provedena interna istraga o ovom slučaju?

Interna istraga je sprovedena, te je zaključeno da je sve urađeno u skladu sa medicinskim protokolima i dobrom medicinskom praksom.

#BiH