Večeras će na Balkanu, Bosni i Hercegovini, akšamski ezani ozvaničiti početak ramazana. Nakon jacije-namaza večeras će biti klanjan i prvi teravih-namaz, a sutra, je i prvi dan posta.
Muslimani u Bosni i Hercegovini svjeti mjesec ramazan ne mogu zamisliti bez ramazanija, koje u nekim gradovima u zemlji zovu još i somuni ili lepine, čiji se miris u vrijeme iftara širi čaršijskim ulicama, piše bh. novinska agencija Patria.
Donijele su ih Osmanlije, a BiH su se zadržale do danas i postale su sastavnio dio bh. ramazanske kuhinje. Građani širom BiH pred pekarama stvore velike gužve, a oni koji čekaju u redu često će reći da je uživanje čekati.
Zeničani će kazati da su u njihovom gradu najbolje ramazanije one koje se prave u pekari "Mladost", poznata i kao „Parna pekara”.
Ramazanske ramazanije od obične lepine, koja se može kupiti i nakon ramazana, razlikuje čurokot, koji ramazaniji daje poseban miris i okus.