Članak

Kako je zamjenik direktora Federalnog PIO-a HDZ-ovac Ivan Rogić rušio most kod Jablanice 1992.

Ivan Rogić je bio organizator jednog od završnih skupova u Jablanici tokom predizborne kampanje stranačkog šefa Dragana Čovića krajem septembra 2014. godine.

Veliki broj državnih službenika u BiH i visokopozicioniranih kadrova koji obavljaju važne funkcije imaju kompromitirajuću ili čak krvavu prošlost, piše novinska agencija Patria.

Jedan od tih kadrova je i Ivan Rogić, zamjenik direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i jedan od ključnih HDZ-ovih ljudi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u općini Jablanica.

Ratni dnevnici svjedoka agresije na BiH iz Hercegovine navode da je 12. aprila 1992. godine Rogić dovezao cisternu dinamita i detonirao je na Mostu Begića i Begovića, na izlazu iz Jablanice prema Mostaru?! Ipak, nije uspio srušiti most. On je i dalje ostao prohodan za vozila. Most je tada nosio naziv Aleksin Han.

Rogić je 1992. godine obnašao funkciju predsjednika HDZ BiH Jablanica na čijem je čelu i danas.



U dnevnicima se navodi da je HVO rušio sve mostove na putu M-17, od Bijelog Polja do Jablanice. HVO je ponovo pokušao srušiti most u avgustu iste godine. Tada su na mostu ubijeni pripadnici Armije RBiH Senad Begović i Mirsad Begić. Šest drugih pripadnika Armije RBiH je zarobljeno. Most će dobiti naziv upravo po ubijenom Begoviću i Begiću, piše Patria.

Ivan Rogić je bio organizator jednog od završnih skupova u Jablanici tokom predizborne kampanje stranačkog šefa Dragana Čovića krajem septembra 2014. godine. 

#BiH