Članak

Škola s najvećim brojem prvačića: OŠ "Aleksa Šantić" za roditelje organizira važne edukacije

U prvom upisnom roku u OŠ „Aleksa Šantić“ upisno je 130 učenika, a u drugom upisnom roku očekuju još 20 do 30 učenika.

Osnovna škola „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva već četiri pune godine upisuje najviše prvačića u cijeloj Bosni i Hercegovini, a direktor Muamer Tinjak ponosi se upravo tom činjenicom, piše novinska agencija Patria.

Upravo zbog velikog broja prvačića, ali i samih roditelja OŠ „Aleksa Šantić“ organizira edukaciju na temu „Priprema djeteta za školu“, gdje roditelji mogu saznati sve o čemu su imali neke nedoumice, dileme, strahove...Stručne osobe i uposlenici škole na čelu sa direktorom Tinjkom organizirali su prezentaciju i roditeljima otklonili sumnje kada i kako početi pripreme za školu, šta ta priprema obuhvata, kako poticati interes djeteta za školu i koje su to tehničke pripreme potrebne za polazak prvačića u školu.

- Zapazili smo da onog prvog školskog dana kada dođu naši prvačići sa njima dođu roditelji, rodbina i dođe puno zabrinutih lica sa puno upitnika iznad glave. Mi smo odlučili da sve te upitnike na neki način riješimo tako što ćemo organizirati edukaciju priprema djeteta za školu. Na neki način educiramo roditelje na koji način pripremaju svoje dijete, a isto tako odgovaramo na sva njihova pitanja i dileme – kaže Tinjak.

Dalje, kako ističe Tinjak daje se osnovna informacija šta je potrebno da roditelji kupe za dijete za prvi dan škole, šta je to što osigurava škola, šta Ministarstvo i koje su obaveze roditelja prvog dana škole.

- Na taj način odgovorimo na veliki broj pitanja koji roditelji imaju, a već su na neki način rasterećeni i spremni za prvi dan škole. To je praksa koja se pokazala dobrom i nastavit ćemo je i u budućnosti. Taj prvi dan organiziramo priredbu koju pripremaju prvačići koji su završili prvi razred. Na taj način pokažemo roditeljima koliko godina dana znači i koliko su spremni da za godinu dana budu glumci, kreativci, gimnastičari i sve ono što pripređuju na priredbi. Roditeljima dajemo na znanje da nemaju razloga za strah, pokušavamo ih privući školi i želimo da oni budu iskreni partneri u školi – dodao je Tinjak.

Inače, u ovoj školi se trude da roditelji budu dio ukupnog života u školu, pa ih se uključuje na različite načine, kao roditelje edukatore, animatore, kao one koji predstavljaju svoje zanimanje....

Roditelji su jaka snaga i mi želimo s njima sklopiti partnerstvo da bismo pomogli djeci da se što kvalitetnije uključe u život i rad škole, da od tog prvog dana dolaze sretni u školi bez strahova i sumnji da će biti poteškoća kod priključivanja – ističe Tinjak.

U prvom upisnom roku u OŠ „Aleksa Šantić“ upisano je 130 učenika, a u drugom upisnom roku očekuju još 20 do 30 učenika.

#BiH