Članak

Hadžibajrić potpisao ugovore sa 15 korisnika za poboljšanje stambenih potreba

Sredstva će biti iskorištena za izvođenje građevinskih radova na stambenim objektima, a vodilo se računa da sredstva dobiju oni koji dosad nisu dobijali pomoć od Općine.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je sporazume sa 15 korisnika sredstava namijenjenih za poboljšanje stambenih potreba za šta je izdvojeno više od 58.000 KM, piše bh. novinska agencija Patria.

Sredstva će biti iskorištena za izvođenje građevinskih radova na stambenim objektima, a vodilo se računa da sredstva dobiju oni koji dosad nisu dobijali pomoć od Općine.

Kako je kazao načelnik Hadžibajrić 10 korisnika dobit će novčana sredstva, dok su kod pet korisnika angažovani izvođači radova. Donacije za korisnike su u vrijednosti od 2.000 do 7.000 KM.

- U proteklih 7,5 godina Općina Stari Grad za ove namjene izdvojila je skoro 750.000 KM i vodili smo računa da su to ljudi koji su cijeli rat proveli u Sarajevu a do danas im nikada nije uručena pomoć, zamijenjen crijep na kući, stolarija - kazao je Hadžibajrić.

Kuće je na taj način saniralo 211 građana.

Jedna od dobitnica sredstava je Mirsada Guta koja je istakla da je od 1997. dobijala odbijenice te da prvi put dobija sredstva.

- Zahvaljujući vama koji ste nam dali pristup da dođemo do vas da vam kažemo svoje probleme. Hvala vam puno što se borite za nas i našu općinu - kazala je Guta koja će od sredstava zamijeniti krov na kući na Vratniku.

Fahrudin Memić kazao je da će ovim biti riješen i njegov veliki problem krov nad glavom te je zahvalio načelniku Hadžibajriću.

Osnovni kriterij za dodjelu sredstava bio je postojeće stanje stambene jedinice u kojoj žive, kao i socijalni status. Osim toga, vodilo se računa i o sljedećim kategorijama stanovništva: porodicama šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, civilnim žrtvama rata, neratnim invalidima, porodicama boraca logoraša i interno raseljenim licima. 

#BiH