Članak

Utrka u Sloveniji: Tanović osvojila 4. mjesto, čeka je nastup na Balkanskom prvenstvu

Za najbolju bh.biciklistkinju ovo je bila zadnja pripremna utrka pred Balkansko prvenstvo koja je očekuje u sedmom mjesecu.

Peterostruka državna prvakinja i dvostruka viceprvakinja Balkana u brdskom biciklizmu dvadesetdvogodišnja Lejla Tanović nastupila je na UCI C2 utrci u Rogli (Slovenija) i osvojila 4. mjesto i novih 12 UCI bodova. Pobjedu ispred favorizirane slovenke Tanje Žakelj i osvajačice svjetskog kupa odnijela je treća vozačica svijeta ukrajinka Yana Belomoina (3. UCI ranking), prenosi bh. novinska agencija Patria.

Za najbolju bh.biciklistkinju ovo je bila zadnja pripremna utrka pred Balkansko prvenstvo koja je očekuje u sedmom mjesecu. Tanović trenutno zauzima 80. mjesto na svjetskoj UCI ljestvici što je najbolji plasman za BiH ali je očekuje novi napredak nakon upisa osvojenih bodova u Rogli.

Trener Amar Njemčević kazao je da je utrka bila veoma zahtjevna jer je vožena na nadmorskoj visini većoj od 1.500 m uz dobro pripremljene tehničke elemente staze.

- Lejla je utrku odvozila bez greške i pokazala veoma jaku formu pred nadolazeće Balkansko prvenstvo. Sada nastavljamo za zadnjim pripremama i malim korekcijama pred Balkansko gdje je cilj osvajanje treće uzastopne medalje - rekao je Lejlin trener.

Lejla Tanović već ima dvije medalje sa Balkanskih prvenstava gdje je u Makedoniji 2014. godine bila srebrena u kategoriji U23, a naredne godine u Grčkoj također je bila srebrena kao najmlađa takmičarka u kategoriji elite.

#Sport