Članak

Svečano otvorena zgrada na Baruthani: Nakon 25 godina konačno u svom domu

Hilfswerk Austria International za ovaj projekat izdvojio je 10.000 KM, Općina Stari Grad 440.000 KM i Ministarstvo 185.000 KM.

U naselju Baruthana danas je svečano otvorena zgrada sa 11 stanova za smještaj interno raseljenih porodica. Stanovi su od 40 do 50 metara kvadratnih savremeno uređenih. Useljenje porodica planirano je narednog mjeseca, piše bh. novinska agencija Patria.

Vildana Jaskić nakon 25 godina „izbjeglištva“ po privatnim i alternativnim smještajima konačno je dočekala useljenje u svoj stan sa suzama u očima.

- Ovdje sam živjela i odrasla. Umjesto sadašnje zgrade bilo je osam baraka. Granata je pala s Borija i s troje djece sam ostala na ulici. Živjet ću sama, sin mi je oženjen, kćerka udata, a mlađi sin će sam živjeti – kaže Jaskić.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je sretan što može poželjeti sretno useljenje korisnicima i da je u posljednjih osam godina ovo treća zgrada za interno raseljene. Vrijednost projekta je 680.000 KM.

- Sa ovim danas smo zaokružili sva interno raseljena lica sa općine Stari Grad. Osim Baruthane zgrade su napravljene na Brusuljama i Čadordžinoj.

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International kazala je da sretna da je projekat okončan nakon skoro četiri godine.

- Cijela priča počela je 2012. godine u saradnji sa Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem i Ministarstvom rada, socijalne politike i raseljena lica i izbjeglice KS – kaže Jašarević.

Hilfswerk Austria International za ovaj projekat izdvojio je 10.000 KM, Općina Stari Grad 440.000 KM i Ministarstvo 185.000 KM.

#BiH