Članak

Taktičko pokazna vježba simulacije požara u Osnovnoj školi „Alija Nametak“

U vježbi je učestvovalo oko 350 učenika, nastavnika i školskog osoblja pomenute škole, oko 20 vatrogasaca iz DVD „Bjelave“ i DVD „Vratnik“, navalna vatrogasna vozila, posada sa zračnim jastukom, općin

U okviru plana i programa rada općinskog Štaba civilne zaštite za 2016. godinu u dvorištu i zgradi Osnovne škole „Alija Nametak“ održana je taktičko pokazna vježba simulacije požara, a u cilju provjere spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i učitelja iz prostorija škole u slučaju potrebne evakuacije, te učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane vatrogasnih društava, saopćeno je iz Općine Centar, prenosi Patria.

U vježbi je učestvovalo oko 350 učenika, nastavnika i školskog osoblja pomenute škole, oko 20 vatrogasaca iz DVD „Bjelave“ i DVD „Vratnik“, navalna vatrogasna vozila, posada sa zračnim jastukom, općinska Organizacija Crvenog križa, Policijska uprava Centar, te tim Doma zdravlja Vrazova koji se sastojao od ljekara, tehničara, vozača i vozila za transport povrijeđenih. U ime Općine Centar u vježbi su učestvovali Haris Aganović i Faruk Efendić iz Službe za civilnu zaštitu.

Cilj vježbe bio je praktična primjena sistema uzbunjivanja i obavještavanja, demonstriranje opreme i sredstava za gašenje požara, opreme za spašavanje na visinama, opreme za pružanje prve pomoći nastradalim u sličnim situacijama. Učenici, nastavnici i školsko osoblje Osnovne škole „Alija Nametak“ imali su priliku vidjeti gašenje požara šmrkom i pjenom, evakuaciju osoba zatočenih u požaru kroz prozor, te evakuaciju ozlijeđenih osoba.

Direktorica škole Mediha Beširević kazala je da je ovo prije svega jedna korektivno-preventivna mjera koja za cilj ima pripremiti učesnike za postupanje u ovakvim ili sličnim situacijama.

- Ova vježba je korisna kako za učenike tako i za nastavnike i školsko osoblje. Do sada smo imali vježbe iz prve pomoći, upozoravanja na mine, dosta toga se obrađivalo na časovima odjeljenske nastave o situacijama požara i poplava, ali nikada na jedan ovakav način nismo izvodili vježbe. Cilj ove vježbe je da se obučimo kako u stvarnoj opasnosti možemo i trebamo reagovati, kako zaštititi našu djecu, koji su to nužni izlazi, na koji način se djeca evakuišu bez panike. Mi smo poduzeli aktivnosti kako se ne bi stvarala panika kod učenika, roditelja i građana kada čuju sirene vatrogasaca, policije, hitne pomoći. Svi akteri su bili upoznati s tim da je u pitanju simuliranje požara -istakla je Beširević.

#BiH