Članak

Transplantirani pacijenti bez neophodnih lijekova: Ademaj ih uputila na ZZO KS koji ih je već odbio!

Ovo Ministarstvo uputilo je zahtjev ZZO KS krajem septembra. No, ZZO KS ranije je već odgovorilo Udruženju pozivajući se na Odluku o pozitivnoj i magistralnoj listi lijekova KS prema kojoj su utvrđene

Upravni odbor Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i grupa transplantiranih pacijenata FBiH uputili su zahtjev na nekoliko nadležnih institucija za dobijanje lijekova u skladu s preporukama nadležnih ljekara specijalista, odnosno u ovim slučajevima nadležnih transplantacijskih centara, piše bh. novinska agencija Patria.

Ovakvih pacijenata u FBiH je oko stotinu od čega ih pola živi u Kantonu Sarajevo te im je ograničenjima u Odluci o pozitivnoj i magistralnoj listi lijekova KS onemogućena primjena neophodnog lijeka.

Udruženje se obratilo Ministarstvu zdravstva KS, Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, Federalnom ministarstvu zdravstva, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Vladi FBiH, Vladi KS u kojem se navodi da transplantirani pacijenti ne mogu dozvoliti reduciranje ili preskakanje terapije.

- Stavljanje ograničenja odnosno zabrane dobijanja lijekova sa A i B liste za ove pacijente direktni je atak na živote naše populacije.  

Iz Ministarstva zdravstva KS u odgovoru koji potpisuje ministrica Zilha Ademaj navodi se da članovi Udruženja imaju potrebe za dužom upotrebom lijeka nego što je to utvrđeno smjernicama.

- Komisija za lijekove je stava da se trebate obratiti ZZO KS i u saradnji sa konzilijem ljekara definisati posebne izuzetke i specifičnosti te omogućiti članovima upotrebu pojedinih lijekova u periodu u kojem je neophodna primjena lijeka za provođenje terapije, a što podrazumijeva duži period od od propisanog Smjernicama – kaže Ademaj.

Ovo Ministarstvo uputilo je zahtjev ZZO KS krajem septembra. No, ZZO KS ranije je već odgovorilo Udruženju pozivajući se na Odluku o pozitivnoj i magistralnoj listi lijekova KS prema kojoj su utvrđene smjernice korištenja lijeka osiguranika za koju bolest, koliko dugo i pod kojim okolnostima može koristiti lijek na teret Zavoda te ih odbili za dalje korištenje lijeka na teret Zavoda.

- Ukoliko raspolažete validnom medicinskom dokumentacijom kojom dokazujete da su vaše potrebe za predmetnim lijekom u skladu sa smjernicama i indikacijama iz Odluke molimo da nam dostavite kako bismo ponovo razmotrili vaš zahtjev – navodi se.  

Doživotna terapija

Najveća prijetnja transplantiranim pacijentima je rano odbacivanje transplantiranog organa pod uticajem sopstvenog imunog sistema. Zbog toga pacijenti moraju da uzimaju lijekove koji će suprimirati imuni odgovor i spriječiti odbacivanje. Odbacivanje novog bubrega vodi u gubitak transplantiranog organa i povratak na dijalizu. Za pacijente sa transplantiranim srcem, jetrom ili plućima, gubitak transplantiranog organa predstavlja momentalni rizik po život. Obično se primjenjuje kombinacija nekoliko imunosupresivnih lijekova, a terapija je doživotna.

#BiH