Članak

Ambasadori Po i Corrias posadili lipe u Aleji ambasadora

Na skoro pa savršenom bosanskom jeziku, ambasadorica Po je rekla da često privatno posjećuje Aleju ambasadora, a sada će zahvaljujući Općini Stari Grad dolaziti i češće da se podsjeti na ovaj divan tr

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, nj.e. Chen Po i ambasador Republike Italije u BiH, nj.e. Ruggero Corrias zasadili su danas u Aleji ambasadora svoje lipe.  Ambasadore su dočekali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, te im pomogli pri sadnji i uručili prigodne poklone i certifikate, saopćeno je iz Općine Stari Grad, prenosi Patria.

Na skoro pa savršenom bosanskom jeziku, ambasadorica Po je rekla da često privatno posjećuje Aleju ambasadora, a sada će zahvaljujući Općini Stari Grad dolaziti i češće da se podsjeti na ovaj divan trenutak za nju.

- Ovaj prostor zaista simbolizuje otvorenost grada Sarajeva prema svijetu i njegovu želju za saradnjom sa svim državama. Moja posađena lipa ovdje ujedno znači i obećanje da se potrudim da Sarajevo ima što bolju saradnju sa mojom, ali i ostalim državama svijeta.

I za odlazećeg ambasadora Republike Italije u BiH Ruggera Corriasa, koji je došao u pratnji sina i supruge, ovo predstavlja jednu divnu i nezaboravnu uspomenu.

- Ovo je uspomena koja će dugo ostati u Sarajevu, i zbog toga hvala mnogo načelniku i Općini Stari Grad, u moje lično, ali i u ime moje supruge i djece. Lipa će sigurno podsjećati vas na nas, ali nama ne treba lipa da bi se zauvijek sjećali Sarajeva - rekao je ambasador Corrias i malo se ovrnuo na svoj završeni mandat u našoj zemlji.

- Italija je u posljednjem periodu postala važan trgovački partner BiH, moja zemlja će se i dalje truditi da unaprijedi odnose sa BiH na svim poljima; političkom, privrednom i kulturnom..

Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo što sadnja lipa nastavlja da napreduje sada u smjeru prema Bentbaši.

- Kada se Aleja u potpunosti završi, predstavljat će jedan veliki plus cijelom ovom prostoru Bentbaša, koja se planira proglasiti i učiniti zaštićenom zonom. Činimo velike napore mi kao Općina u borbi protiv konstantnog devastiranja ove aleje. Ulažemo veliki novac u stalnu reparaciju inventara i održavanje lipa, no nažalost protiv ljudskog nemara i neodgoja često ne možemo ništa učiniti - požalio se Hadžibajrić.

Kineska ambasadorica je u pratnji domaćina načelnika Hadžibajrića i predsjedavajućeg Pušine otišla u obilazak Saburine kuće, nacionalnog spomenika na Kovačima koji je Općina Stari Grad restaurirala 2014. godine.

Prije nekoliko dana lipe su zasadili i grški ambasador u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

#Lifemagazin