Članak

Kontinuirana podrška: Općina Stari Grad stočarima dodijelila 24.000 KM

Ugovore o dodjeli sredstava sa korisnicima su danas potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za privredu i finansije Senada Katica.

Za poticaj stočarske proizvodnje u Starom Gradu ove godine je izdvojeno 24.000 KM, a sredstva su raspoređena na 43 korisnika. Na ovaj način nastoji se podstaći razvoj govedarstva, ovčarstva, kozarstva, ribarstva i peradarstva u najstarijoj sarajevskoj općini.

Prema podacima iz prethodnih godina, Općina Stari Grad je za projekat “Razvoj stočarstva u Starom Gradu” za četiri godine izdvojila oko 100.000 KM. Korisnici se slažu u jednom: podrška Općine im mnogo znači, a mnogi kažu da su zahvaljujući ovim sredstvima povećali svoj stočni fond.

- Izdvojili smo značajna sredstva kao podršku građanima koji se bave stočarstvom, ali i poljoprivredom. Samo za podsticaj razvoja ovčarstva, govedarstva, kozarstva i sl. za četiri godine smo izdvojili oko 100.000 KM, a još više je izdvojeno za podršku poljoprivrednicima. Od početka projekta dodjele plastenika, donirali smo ih 136, a od tog broja 50% ih je dodijeljeno u posljednjih osam godina. Samo za te svrhe osigurali smo preko 300.000 KM - kazao je danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Podsjetio je da se sredstva izdvajaju i za razvoj pčelarstva gdje je za košnice i pčelarsku opremu za osam godina izdvojeno preko 100.000 KM, dok je za podjelu sadnica građanima utrošeno oko 140.000 KM.

- Drago mi je što možemo na ovaj način podržati one koji žele vrijedno raditi i živjeti od svog rada. Nastojat ćemo im pomagati i ubuduće - kazao je Hadžibajrić.

Jedan od korisnika sredstava je i Mensud Alić koji se bavi uzgojem koza, a trenutno ih na farmi ima 63. Kaže da je ranije radio u inostranstvu, na izgradnji dalekovoda, ali se odlučio vratiti i posvetiti kozarstvu. 

- Već punih šest godina se bavim kozarstvom. Kada sam se vratio iz inostranstva odlučio sam pokrenuti svoj posao, te sam uvezao alpske koze, i od toga mogu sasvim solidno živjeti. Novac koji sam dobio ću iskoristiti za kupovinu kukuruza, ječma, mekinja, repice, svega što dajem kozama tokom zime - kazao je Alić.

Suada Ablaković živi na Gazinom Hanu i bavi se stočarstvom i poljoprivredom više od dvadeset godina. Na taj način izdržava svoju porodicu.

- Nakon rata sam se počela baviti poljoprivredom i stočarstvom i danas imam šest krava, 150 kokoški i tri koze. Kao samohrana majka sam zadovoljna ovim što radim, jer od prihoda finansiram školovanje dvije kćerke. Zahvaljujući sredstvima koja dobijam od Općine Stari Grad uvećala sam stočni fond, a to mi mnogo znači - kazala je Ablaković.

Ona se zahvalila Općini što ovom podrškom nagrađuje prave i vrijedne poljoprivrednike, te kazala da ima namjeru i proširiti svoju poljoprivrednu djelatnost.

Ugovore o dodjeli sredstava sa korisnicima su danas potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za privredu i finansije Senada Katica.

#Biznis