Članak

Osnovci sa Sedrenika od danas imaju besplatan školski prevoz

Podsjećamo, na ovaj način je riješen i problem prevoza učenika iz naselja Obhodža koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Vrhbosna”, a koji također imaju besplatan prevoz.

Prvi dan nastave u drugom polugodištu za osnovce sa Sedrenika značio je i kraj njihovih problema sa prevozom i dolaskom do škole u Logavinoj ulici. Od danas, 25 učenika ovog naselja, do osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” imat će besplatan školski prevoz savremenim autobusom. Polazna stanica za učenike je ispred područne škole Sedrenik, a posljednja je na adresi Logavina br.52, saopćeno je iz Općine Stari Grad, prenosi Patria.

Koliko im je uvođenje školskog prevoza važno učenici su pokazali i kroz crteže i balone koje su pripremili da obilježe ovaj dan, a na put do škole ispratili su ih roditelji. Među njima je bila i Dijana Parla koja je u prethodnom periodu bila predstavnica Vijeća roditelja ove škole, a sada je u Kantonalnom vijeću roditelja.

- Meni je imperativ u skupštini bio upravo uspostavljanje ovakve linije za učenike. Hvala mnogo Ministarstvu KS, Općini Stari Grad i školskom menadžmentu, koji su zaista pokazali da imaju sluha za probleme ove djece sa Sedrenika. Pod velikim sam emocijama danas, jer na ovaj momenat čekamo punih pet godina i nadam se da će se ova linija održati i u budućnosti - kazala je Parla.

Roditelji su istakli da su se suočavali sa problemom nedostatka trotoara na putu do škole i drugim opasnostima koje vrebaju u saobraćaju.

Edin Lepenica je kazao da je ovo vrlo važan dan za svu djecu polaznike škole sa Sedrenika.

- Mnogo sam sretan što će moje dijete pohađati školu „Mula Mustafa Bašeskija“ u ulici Logavina. Od sada će za nas roditelje biti mnogo lakše jer nećemo morati da brinemo šta će biti sa djecom na putu do škole i natrag do kuće - kazao je Lepenica.

Učenike je prvog školskog dana ispratila i direktorica škole Jasmina Karasalihović.

- Ovo je jako značajan dan za našu djecu i područnu školu na Sedreniku, oni će sada na bezbjedan način stići u centralni objekat u ulici Logavina. Dosad je to predstavljalo ozbiljan problem zbog neadekvatne ceste, koja nema obezbijeđen pješački prostor za učenike i zbog pasa lutalica. Ovo znači mnogo djeci, ali i nama uposlenicima škole - kazala je Karasalihović.

Besplatan prevoz učenika starosti od 11 do 14 godina realizuje se na osnovu sporazuma o zajedničkoj saradnji između Općine Stari Grad i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Općina se obavezala da za učenike koji nisu obuhvaćeni redovnim linijskim prevozom i gdje je gradski prevoz neredovan, te postoji potreba za uvođenjem vanlinijskog prevoza, isti i obezbijedi kroz odabir prevoznika. Kako su se roditelji učenika iz ovog naselja često obraćali inicijativom za uvođenje školskog prevoza, poduzete su aktivnosti na rješavanju njihovog problema. Za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od 16.146 KM koje će navedeno ministarstvo refundirati.

Podsjećamo, na ovaj način je riješen i problem prevoza učenika iz naselja Obhodža koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Vrhbosna”, a koji također imaju besplatan prevoz. 

#BiH