Članak

SDA i HDZ obaraju projekt Plava voda: Kasumović ljut, novac osiguran plaćat ćemo penale

Također danas se održava i sjednica skupštine ZDK-a, na kojoj je dio poslanika tražio da se u dnevni red uvrststi tačka u kojoj će se raspravljati o problemima u realizaciji kapitalnog projekta "Plava

Gradsko vijeće Zenice u velikoj sali Grada Zenice održava burnu hitnu sjednicu, na temu regionalni projekat "Plava voda". Vijećnici Gradskog vijeća Zenice na današnjoj sjednici moraju pronaći nova rješenja u vezi finansijske problematike u relizaciji projekta "Plava voda". 

Također danas se održava i sjednica skupštine ZDK-a, na kojoj je dio poslanika tražio da se u dnevni red uvrststi tačka u kojoj će se raspravljati o problemima u realizaciji kapitalnog projekta "Plava voda"

Projekat "Plava voda" vrijedan je 22 miliona eura i već su ranije osigurana kreditna sredstva kod dvije evropske banke. Cilj projekta "Plava voda" je dovod pitke vode u Zenicu, Travnik, Novi Travnik, Vitaz i Busovaču.

- Zahtjeva se od skupštine ZDK da po zahtjevu Gradskog Vijeća hitno donese relevantu odluku shodno na preuzete obaveze, koje je vlada ZDKa uzela u projektu učešća u projektu "Plava voda". Grad Zenica izražava spremnost da uloži kolateral u vidu imovine za kredit i zadužuju se gradonačelnik da sa Premijerom ZDKa i Vladom Federacije BiH iznađu rješenje odnosno produženje roka - navodi se u zaključku.

Vlada ZDK na svojoj posljednjoj sjednici dala je podršku realizaciji projekta "Plava voda" ali je bila decidna da se poštuje zakonska procedura u procesu obezbjeđenja garancija za efikasno vraćanje kreditnih sredstava
koja su neophodna za realizaciju.

- Nismo u situaciji da kreditoru kažemo da produži rok, koji je razlog za to, smatrat će da smo odustali. Svaki dan komuniciram sa EBRD-om, sredstva su rezervisana, sredstva su odobrena nemojte da plaćamo penale jer ih ne
koristimo. Ljut sam na one koji su protiv toga da njihov grad dobije vodu. Ne mogu da shvatim zbog čega da prolongiramo, odaberite delegaciju da ode na skuštinu ZDK. Poslanici SDA i HDZ se odupiru da se tačka projekat "Plava voda"  uvrsti na dnevni red skupštine ZDK - izjavio je gradonačelnik Fuad Kasumović na kraju sjednice.

#BiH