Članak

Prijem u Predsjedništvu: Ne tražimo uzore i zaštitnike izvan BiH već se okrenimo jedni drugima

Velikom broju zvanica, predstavnicima političkog, kulturnog, vjerskog, diplomatskog kora obratili su se članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović domaćini su prijema povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a koji se održava u Svečanom salonu zgrade Predsjedništva BiH, piše Patria.

Velikom broju zvanica, predstavnicima političkog, kulturnog, vjerskog, diplomatskog kora obratili su se članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Izetbegović je istakao da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci na ovim prostorima živjeli vijekovima, a tako će biti i ubuduće.

- Nezavisnost koju smo odabrali tražila je hrabrost i upornost, a žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas da istrajemo. Put kojim idemo težak je i pun rizika. Iza nas, ali i pred nama su brojni izazovi ali i teška pitanja koja izisukuju kompleksna rješenja. Nije bilo lako postići dosadašnji napredak. Koliko god izazova na tom putu bilo, nastavit ćemo naprijed, za nas alternativa tome ne postoji – rekao je Izetbegović.

Istakao je da je budućnost naše države u intergraciji, povezivanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo sigurno i stabilno okruženje.

- Ogromna većina građana želi mir i izgraditi perspektivnu budućnost za sebe i svoju djecu. Povjerenje među građanima još uvijek je krhko. Demokratska izgradnja naše države je proces koji traje i obavezuje. Potencijali i resursi kojima BiH raspolaže dugoročno mogu osigurati napredak i blagostanje za sve. Moramo biti svjesni da svaki zastoj izazvan inatom neće naštetiti pojedincima i političkim strankama, već svima u BiH. Jedina zajednička budućnost je ona koja je prihvaljiva svim dobronamjernim ljudima u ovoj zemlji - istakao je Izetbegović.

Dragan Čović obraćajući se prisutnim kazao je „da želimo pravednu BiH, u kojoj svaki narod ima zajamčenu institucionalnu poziciju i subjektivitet da bira svoje političke predstavnike, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo održanje“.

- Večeras kada slavimo neovisnost BiH pozivam partnere u vlasti da napravimo iskorak kroz izmjene Izbornog zakona. Ovom prigodom pozivam i sve one koji oblikuju javno mnijenje da odgovornije shvate svoju ulogu u izgradnji zdravijeg društvenog i političkog ambijenta.

Odgovorno tvrdim nema potrebe da bilo ko osjeća nesigurnost ili suvišnost u ovoj prelijepoj zemlji. Ako u ovim vremenima punim kušnje uspijemo održati zajednički dijalog na tragu općeg koncenzusa o evropskoj budućnosti BiH i nezinog pluralnog višenacionalnog karaktera doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da upravljamo ovom zemljom i odlučujemo o svim pitanjima bez vanjske pomoći ili prisile. Ne tražimo uzore i zaštitnike izvan BiH već se okrenimo jedni drugima – kazao je Čović. 

#BiH