Članak

Ćatović nakon odličnog nastupa u Austriji: Cilj su mi OI u Pyonyangu

Naš predstavnik prvog dana takmičenja na ovom prvenstvu u konkurenciji više od 70 takmičara iz desetak zemalja u disciplini veleslalom ostvario je izuzetan rezultat plasiravši se na 7. mjesto.

Fahrudin Ćatović, bh. paraolimpijac i takmičar Ski kluba osoba sa invaliditetom “Sarajevo”, na nedavno održanom otvorenom nacionalnom prvenstvu Austrije „Austrian Nationals Para ALPINE SKIING Alpencup Hinterstoder“ ostvario je izuzetne rezultate u disciplinama slalom i veleslalom.

Naš predstavnik prvog dana takmičenja na ovom prvenstvu u konkurenciji više od 70 takmičara iz desetak zemalja u disciplini veleslalom ostvario je izuzetan rezultat plasiravši se na 7. mjesto. Drugog dana takmičenja na programu je bio slalom, a Ćatović je zauzeo 6. poziciju, što je ujedno i njegov najbolji plasman ove sezone.

- Ovaj rezultat ima i dodatnu vrijednost jer je ovo ujedno i  prvi zvanični rezultat i plasman Bosne i Hercegovine u slalomu u sjedećoj kategoriji u istoriji alpskog skijanja za osobe sa invaliditetom. Siguran sam da će rezultati biti još bolji kada dođe nova mono skija. Naš sljedeći cilj su Olimpijske igre Pyonyang - kaže Ćatović.

Boravak u Austriji realiziran je uz podršku Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine sa kojim Ski klub osoba sa invaliditetom „Sarajevo“ ima odličnu saradnju.Plan nastupa i pripreme  za narednu sezonu su već u toku. Nabavkom nove opreme u saradnji sa Parolimpijskim komitetom BiH biće stvoreni optimalniji uslovi za još kvalitetnije pripreme i nastupe naših sportista na međunarodnim takmičenjima, što će zasigurno rezultirati još boljim plasmanima.

- Trener Nijaz Memić i ja u okviru ove posjete boravili smo u ski centru Stainach am Brenner, gdje smo bili aktivni učesnici „Demo Toura-a“ kojeg organizira francuski proizvođač specijalne skijaške opreme za osobe sa invaliditetom „TESSIER“. Tom prilikom obavljena su testiranja i mjerenja najsavremenijih modela mono skija ovog prozvođača, a sve u cilju što kvalitetnije realizacije granta kojeg je Ski klub „Sarajevo“, kao jedini ski klub osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini sa aktivnom školom skijanja za osobe sa ograničenim fizičkim mogućnostima, dobio od ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu - ističe naš odlični paraolimpijac.

 

#BiH