Članak

Na licu mjesta: Nastavljena ekshumacija na Trebeviću

Tokom potrage prethodnih dana, pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe. Za jednu osobu se zna identitet (Bošnjak) jer je kraj posmrtnih ostataka pronađena lična karta, dok kod druge n

Na lokalitetu Zlatište na području općine Istočno Sarajevo i danas je nastavljena ekshumacija, a pretražuje se širi lokalitet, mašinski i ručno.

Tokom potrage prethodnih dana, pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe. Za jednu osobu se zna identitet (Bošnjak) jer je kraj posmrtnih ostataka pronađena lična karta, dok kod druge nisu pronađena nikakva dokumenta.

Prema saznanjima Patrije radi se o stanovnicima Grbavice, koje je tokom rata zloglasni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko odvodio iz njihovih domova i ubijao na različitim lokacijama, a jedna od njih je i područje Zlatišta.

Aktivnosti su pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na ovoj lokaciji mogli nalaziti posmrtni ostaci još Batkovih žrtava.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će izmješteni radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, a na mjestu ekshumacije prisutni su predstavnici ICMP, Instituta za nestale osobe, ljekar specijalista sudske medicine, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS iz Istočnog Novog Sarajeva.

Tužilaštvo BiH i uposlenici Tužilaštva, gotovo svakodnevno sudjeluju u aktivnostima potraga za posmrtnim ostacima i ekshumacija žrtava ratnih zločina diljem BiH.

#BiH