Članak

Sedrenik: Zabava za najmlađe na dječijem igralištu

Dječijoj zabavi na Sedreniku prisustvovali su i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina i zamjenik predsjedavajućeg Irfan Čengić koji su mališanim

Na novosagrađenom dječijem igralištu na Sedreniku danas je organizovana zabava za mališane iz ovog naselja. Oko stotinu djece, uz pjesmice i igru družilo se sa animatorom, nakon čega su radili životinje od balona i oslikavanje lica. Školarci iz matične i područne OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ učestvovali su u likovnoj radionici, a na kraju su najboljim podijeljene nagrade. Za svoj trud nagrađeni su i ostali učesnici radionice, a sva djeca su uživala u slatkišima i sokićima, prenosi agencija Patria.

Dječijoj zabavi na Sedreniku prisustvovali su i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina i zamjenik predsjedavajućeg Irfan Čengić koji su mališanima poklonili lopte za igru.

Igralište na Sedreniku izgrađeno je na inicijativu građana koji su se uključili u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Građani Sedrenika uključili su se i u organizaciju današnje zabave za djecu što je dobar primjer saradnje građana i lokalne zajednice na obostrani interes, a što je u konačnici i cilj ovog projekta. Kao dobri domaćini, građani Sedrenika danas su prisutne počastili i kolačima.

Igralište je površine 54m2 i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu. Djeci je na raspolaganju tobogan sa drvenom kućicom, ljuljaška sa dvije sjedalice kombinovana sa penjalicom sa ljestvama i mrežom za penjanje, metalna klackalica za dvije osobe, vrtuljak, klupe, a postavljene su i korpe za otpad.

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ izgrađeno je i dječije igralište u mjesnoj zajednici Mošćanica koje je otvoreno prošle sedmice, također uz zabavu za mališane ovog mjesnog područja. Savjet mjesne zajednice Mošćanica tada je dao maksimalan doprinos u organizaciji, uključivši se animiranjem sponzora i obavještavanjem građana. 

#Lifemagazin