Članak

Sporazum s boračkim udruženjima: U narednih pet godina nema ni smanjenja ni povećanja naknada

Riječ je o dokumentu koji je potpisan nakon više od 200 sastanaka, temelj bh. društva, a navodno se u taj sporazum ugradilo sve ono što je boračka populacija navela kao prioritetno. Uslovi boraca koji

Sporazum koji će vrijediti narednih pet godina potpisan je danas između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Riječ je o dokumentu koji je potpisan nakon više od 200 sastanaka, temelj bh. društva, a navodno se u taj sporazum ugradilo sve ono što je boračka populacija navela kao prioritetno. Uslovi boraca koji protestuju ispred zgrade Vlade nisu razmatrani u djelu koji se odnosi na naknade.

Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dragan Rodić kazao je da se svi oni zalažu se za uspostavljanje registra.

Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike BiH kazao je također da se registar traži, ali je istakao i problem predstavljanja i federalni Zakon o udruženjima i fondacijama koji dozvoljava da tri osobe budu u nekoj organizaciji, ali i da oni koji nisu pripadnici boraca mogu udruženje nazvati tako. 

Važnim je nazvao da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, a do sada je nisu dobijali, što bi registrom boraca trebalo biti utvrđeno.

-  Najbitniji dio je osiguranje novčanih sredstava Federalnom ministarstvu za boračka pitanja i da neće do smanjenja tih sredstava. Poslije ovoga slijedi usaglašavanje postupka utroška tih sredstava i želja nam je da ih koriste oni kojima su najpotrebnija. Moramo sačuvati dostojanstvo čovjeka koji napuni 60 godina, a borio se, da ne završi kao socijalni slučaj i da ima kakvu-takvu penziju - istakao je Patković.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u narednih pet godina biti preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite.

- U narednih pet godina bit će preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalnog statusa demobilisanih boraca, porodica šehida i poginulih boraca i RVI. Sporazum su potpisala boračka udruženja koja okupljaju više od 300.000 boraca i i članova porodica i raduje me puna podrška Vlade FBiH - rekao je Bukvarević. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovljajući da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601 te se svako može proglasiti kompetentnim u pregovorima s Vladom.

#BiH