Članak

Načelnik N. Travnika za NAP: Policija je prešutjela ustašku ikonografiju na koncertu Thompsona

Načelnik Novog Travnika Refik Lendo rekao je za agenciju Patria da je ponašanje policije tokom koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona sinoć u ovom gradu bilo poražavajuće.

Načelnik Novog Travnika Refik Lendo rekao je za agenciju Patria da je poražavajuće ponašanje policije tokom koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona sinoć u ovom gradu.

Nekoliko mjeseci ranije, rekao je Lendo, austrijska policija hapsila je učesnike komemoracije u Blajburgu zbog ustaških kapa i druge ustaške ikonografije, dok je policija, kaže Lendo, dozvolila ustaško divljanje u Novom Travniku. 

Iz MUP-a SBK saopćeno je da u protekla 24 sata na ovom području nije bilo prijavljenih krivičnih djela, iako se na skupu u Novom Traniku mogla vidjet ikonografija zabranjena u skoro svim evropskim zemljama.

- Bošnjaci u Novom Travniku sinoć su se osjećali kao Palestinci. Kretanje po gradu im je bilo ograničeno. Kordon policije je grad podijelio na dva dijela, u jednom dijelu su se kretali Hrvati a u drugom Bošnjaci. To je poražavajuće – rekao je Lendo.

Thompson je u četvrtak navečer u dvorani u Novom Travniku održao koncert pred oko 1.500 posjetilaca. Kontroverzni pjevač iz Hrvatske ranije je pokušao održati koncerte u nekoliko evropskih zemalja, poput Slovenije, Austrije i Holandije, ali su njegovi koncerti zabranjeni, zbog izrazito radikalnih stavova. 

Na koncertu u Novom Travniku neki Thopsonovi fanovi su nosili ustašku ikonografiju i uzvikivali ustaške parole 'Za dom spremni'. 

- Koncert je narušio odnose između Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu – rekao je Lendo te dodao da ga najviše zabrinjava to što je veliki broj mladih ljudi sinoć pokazao privrženost ustaškoj ideji. 

Na Thompsonov koncert sinoć je došao i predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, piše NAP. 

#BiH