Članak

HNS svečanom akademijom veliča zločin u Ahmićima, rušenje Starog mosta, logore Dretelj i Heliodrom

Razumnim se čini postaviti pitanje "a zar se nakon Dretelja i rušenja Starog mosta ima šta više ispričati?".

Danas se navršavaju 24 godine od formiranja tzv. Herceg-Bosne u Grudama, piše agencija Patria.  

U Mostaru se povodom tog događaja održava svečana akademija u organizaciji HNS-a na čelu s predsjednikom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.  

Formiranje paradržave Herceg-Bosne bio je uvod u neviđene zločine nad nehrvatskim stanovništvom u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Nakon formiranja ove paradržave na čelu s Matom Bobanom, a sve uz pomoć režima Franje Tuđmana iz Zagreba, uslijedila su ubistva, mučenja i silovanja najvećeg dijela bošnjačko stanovništva.  

Slike iz logora Dretelj, Heliodrom, Gabela i mnogih drugih po Hercegovini obišle su svijet. Pored ubistava i protjerivanja stanovništva, zločina u Ahmićima, za tzv. Herceg-Bosnu vežu se i rušenja nekih od najvećih kulturnih simbola ovog dijela Evrope poput Starog mosta u Mostaru.  

Ovogodišnja proslava godišnjice formiranja zločinačke paradržavice čini se svečanija je od prethodnih, a većina političkih analitičara slaže se da je riječ o tome što se u novembru u Haškom sudu očekuje pravomoćna presuda šestorici nekadašnjih prvih ljudi Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat.  

Vodstvo Herceg-Bosne (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) su 29. maja 2013. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje muslimanskog stanovništva sa područja na kojem je vodstvo bosanskih Hrvata, sa vodstvom Hrvatske, željelo da ostvari hrvatsku dominaciju.

Proslavu će obilježiti i promocija knjige jednog od optuženih za udruženi zločinački poduhvat Jadranka Prlića "Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg – Bosne“ kojom Prlić, kako kaže, želi ispričati drugu stranu istine o ratu u BiH.  

Razumnim se čini postaviti pitanje "a zar se nakon Dretelja i rušenja Starog mosta ima šta više ispričati?".  

Republika Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica nikada nisu priznali “Herceg-Bosnu” kao državu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je “Herceg-Bosnu” ilegalnom tvorevinom prvo 14. septembra 1992., potom 20. januara 1994. godine.  

Međutim, odluke ustavnog suda očito nemaju nikakvu težinu za ljude poput Čovića, Ljubića i drugih koji se kunu u demokratiju, poštivanje ljudskih prava i promicanje evropskih vrijednosti.  

S druge strane imamo i one za koje je Herceg-Bosna simbol zla. Nekadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić smatra da je Herceg-Bosna najveća sramota za Hrvate i da im neće biti bolje u BiH sve dok se ne distanciraju od Prlića, Bobana i njima sličnih. 

#BiH