Članak

Općina Stari Grad sufinansira utopljavanje OŠ Hamdija Kreševljaković

Utopljavanje OŠ „Hamdija Kreševljaković“ košta 227.795 KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS obezbijedilo 82.565 KM, Općina Stari Grad 69.420 KM, a UNDP 75.810 KM. Izvođ

Počelo je utopljavanje Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“, u starogradskom naselju Vratnik, koju pohađa oko 350 učenika. Prema riječima direktora škole, Salke Huskića, svi radovi trebali bi biti završeni do kraja oktobra, tako da će spremno dočekati narednu zimu.

Utopljavanje OŠ „Hamdija Kreševljaković“ košta 227.795 KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS obezbijedilo 82.565 KM, Općina Stari Grad 69.420 KM, a UNDP 75.810 KM. Izvođač radova je firma „Sela“.

- Projekat predviđa rekonstrukciju krova, utopljavanje fasade, te rekonstrukciju kotlova i sistema grijanja u školskom objektu. Do sada je rekonstruisan dio krova i jedan dio fasade. Očekujemo da će kompletan projekat biti završen do kraja oktobra - istakao je Huskić.

Naglasio je kako je u prethodnom periodu zamijenjena kompletna stolarija na školi, te da će realizacijom projekta biti obezbijeđeni kvalitetniji uslovi za boravak i rad učenika i nastavnog osoblja.

Utopljavanje OŠ „Hamdija Kreševljaković“ jedna je od aktivnosti u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ kojeg provodi UNDP u BiH, a finansiraju Vlada Švedske,  Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS,  u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u toku 2017. godine obuhvatio je četiri javna objekta u KS i to: OŠ“Hamdija Kreševljaković“ u Općini Stari Grad, OŠ „Hrasno“ u Općini Novo Sarajevo, administrativnu zgradu Općine Vogošća i Dom zdravlja Hadžići.

Za utopljavanje ovih objekata osigurano je 1,201.905 KM, od kojih je 435.620 KM izdvojila Vlada  Kantona Sarajevo, odnosno resorno kantonalno ministarstvo, 400.000 KM osigurao je UNDP putem Vlade Švedske, a  366.285 KM osigurale se općine na čijim su teritorijama smješteni javni objekti.

#BiH