Članak

Sajam u Sarajevu: Zapošljavanje u privatnom sektoru stvara novu vrijednost

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović istakao je da je riječ o 11. sajmu koji je pratio strategiju razvoja KS koja navodi da tri oblasti koje trebaju biti nosioci razvoja su IT, u

U Domu mladih danas se održava Sajam zapošljavanja - informacionih tehnologija, turizma i ugostiteljstva u organizaciji JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, piše agencija Patria.

Sajam je otvorio premijer KS Elmedin Konaković koji je obišao štandove poslodavaca te se obratio prisutnima.

- Već mjerimo rezultate sviju nas. Jedini realni pokretač svih procesa je realni sektor u odnosu na javni.

Premijer je kazao da se aktivno radi na reformi javne uprave, odnosno smanjenju broja uposlenih.

- Na Službi za zapošljavanje imamo 65.895 ljudi. Bili smo negdje na 73.000 kad smo počeli prije dvije i po godine. Imamo jednu analizu da to nisu ljudi koji odlaze iz BiH. Oko 10.000 je novouposlenih u Kantonu Sarajevo. Mi moramo i dalje olakšavati ambijent u kojem posluju i rade, da im je Vlada servis. Naša javna uprava je preglomazna i ići će se ka daljem smanjenju uposlenih.

On je pohvalio rad Službe za zapošljavanje KS te je najavio i dalju podršku projektima zapošljavanja.

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je da je ovo dobar način da se povežu oni koji nude posao i oni koji ga traže.

- Jedini pravi način je zapošljavanje u privatnom sektoru jer to je ono što stvara novu vrijednost, potiče na realan rast. Ovaj sajam je fokusiran na tri oblasti IT sektor i turizam i ugostiteljstvo, što je uz preradu drveta motor razvoja i koje imaju najveći rast u BiH i utiču na rast GDP-a.

Pandurević je kazao da su poslodvaci najzdraviji dio društva i da su okosnica kojoj se svi moraju okrenuti.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović istakao je da je riječ o 11. sajmu koji je pratio strategiju razvoja KS koja navodi da tri oblasti koje trebaju biti nosioci razvoja su IT, ugostiteljstvo i turizam.

- Zato smo napravili ciljani sajam za te tri oblasti. Ovdje je danas 40-ak poslodavaca iz tih oblasti. Moramo definisati šta želimo postići u narednim godinama i kako to učiniti, a bez Vlade KS to ne možemo raditi i dosadašnja saradnja bila je više nego dobra – kazao je Osmanbegović.

Posjetioci Sajma istakli su dobru organizaciju kao i veliki broj poslovnih ponuda poslodavaca iz ove tri atraktivne oblasti. 

#Biznis