Članak

Donacija SAD-a vrijedna 400.000 dolara: DKPT dobio digitalni Operativni centar

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić kazao je da je ovo prva agencija koja je uspostavila digitalni sistem radio veze što će omogućiti bolju razmjenu informacija.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela uspješno je implementirala projekat uspostave Operativnog centra sistema radio veze i vidoenadzora uz podršku donacije Vlade SAD-a. Otvaranju Operativnog centra prisustvovala je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić kazao je da je ovo prva agencija koja je uspostavila digitalni sistem radio veze što će omogućiti bolju razmjenu informacija.

- Ovaj Operativni centar će unaprijediti stanje sigurnosti svih građana - kazao je Vilić.

Ambasadorica SDA Maureen Cormack kazala je da je donacija vrijedna više od 400.000 američkih dolara koja se sastoji od radio i video opreme za potrebe Direkcije i njenog Operativnog centra.

- Direkcija igra jako važnu ulogu kada je riječ o sigurnosti u BiH. Njeni uposlenici obezbjeđuju preko 100 međunarodnih objekata ovdje kao i raznorazne objekte i na teritoriji FBiH i RS-a. Jedna od ključnih stvari u savremenoj sigurnosti u oblasti sigurnosti je komunikacija i koordinacija. Mislim da sa ovom opremom će svi moći na terenu bolje komunicirati i koordinirati i raditi na teritoriji cijele BiH kao jedan tim.

Na ovaj način Operativni centar će bolje koordinirati aktivnosti u kriznim situacijama od prirodnih katastrofa do terorističkih napada.

- Koordinacija i saradnja među raznim agencijama za provedbu zakona među raznim sigurnosnim agencijama je od ključne važnosti. To partnerstvo je vrlo bitno i nadamo se da će ova donacija doprinijeti toj boljoj saradnji na terenu.

Direktor Vilić pojasnio je da analogni sistem koji su imali nije mogao pokriti sve zahtjeve koje smo imali.

- Kroz digitalni sistem veze sada smo uvezani i funkcionalni. I ostale policijske agencije mogu biti sastavni dio projekta – kazao je Vilić.

#BiH