Članak

Juncker i Hahn stigli u Sarajevo, dočekali ih članovi Predsjedništva BiH

Inače, 9. decembra 2016. godine u Sarajevu Johannes Hahn je uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. Godina, dva mjeseca i 19 dana (446 dana ukupno) BiH

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović primili su Jean-Claudea Junckera i Johannesa Hahna u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru i komesaru za proširenje Johannesu Hahnu pridružit će se i Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnosne poslove.

Mogherini je trebala biti s Junckerom i Hahnom u Predsjedništvu, ali zbog vremenskih neprilika njen avion nije mogao sletjeti na sarajevski aerodrom.

- Govorim mladima u BiH: vi ste budućnost ove zemlje i vaša budućnost je u EU. Vaši političari moraju odgovoriti vašim težnjama. Posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera je dokaz ovog evropskog puta - napisao je prije dolaska u Sarajevo Johannes Hahn na svom profilu na Twitteru.

Inače, 9. decembra 2016. godine u Sarajevu Johannes Hahn je uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. Godina, dva mjeseca i 19 dana (446 dana ukupno) BiH je trebalo da Upitnik i završi.   

Bosna i Hercegovina odgovorila je na 3.242 pitanja Evropske komisije. Postignut je puni konsenzus za oko 94 posto odgovora.

Upitnik će predati predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i premijer BiH Denis Zvizdić.

#BiH