Članak

Juncker: Živjela BiH, živjela Evropa!

Naglasio je da su reforme neophodne i to najviše zbog građane.

SARAJEVO, (Patria) - U Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održana je zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojoj osim zastupnika i delegata prisustvuje i veliki broj predstavnika političkog života BiH, diplomatskog kora, javnog, društvenog života.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio se prisutnima nakon što su mu danas u Predsjedništvu BiH predati odgovori na Upitnik Evropske komisije.  

Juncker je pozdravio građane ove lijepe zemlje, odnosne njene narode.

- U trenutku u kojem vaša država prelazi novu etapu na evropskom putu, EK će sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati svoje mišljenje u odnosu na vaš zahtjev za pristup kako bi preporučila vašu kandidaturu i to što prije. Vi i jeste integralni dio Evrope, evropske kulture, povijesti, zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Evrope. Vaša budućnost je u EU. Svaka država mora nešto učiniti. Ovo je vaš izbor, kada ste 15. februara podnijeli zahtjev, kao i što je učinila svaka država. Mi podržavamo vaš izbor i on je zahtjevan. Evropska integracija traži puno napora od vaših građana, vaših političkih lidera, reforme koje traže građani, da premostite razdore, da postoji kohezija i da govorite jednim glasom.

Juncker je kazao da se na ovaj proces gleda sa tehničke strane, ali se zapravo radi o političkom projektu i za to se trebaju ujediniti sve političke snage, ali i želja kako biste učinili sve da postanete članica EU.

- Ovaj vaš izbor je izbor za buduće generacije i zato se želim obratiti mladosti BiH. Dugujemo toj mladosti da se angažiramo snažno i da provedemo sve reforme. 35 godina nakon Olimpijskih igara u Sarajevu, 24 godine nakon kraja rata u februaru 2019. godine će se u Sarajevu održati Evropski olimpijski festival. Taj olimpijski duh sličan je evropskom. Evropa je puno više od institucija vlasti. Evropa je projekt pomirenja u jedinstvu poštivajući razlike. Jedni od drugih učimo, učimo i voljeti jedni druge. A Evropa nas uči i o nama samima - kazao je Juncker.

Naglasio je da su reforme neophodne i to najviše zbog građane. Istakao je potrebu jačanja vladavine prava, smanjenja korupcije, nadilaziti neprijateljstva...

- Trebamo uvesti stabilnost, a ne možemo uvesti nestabilnost u Evropu. Treba riješiti teritorijalne nedoumice.

Juncker je kazao da patriotizam nema veze sa nacionalizmom.

- Nacionalizam je otrov i suprotan evropskim vrijednostima. Revoltiran sam kada čujem stranke kako drže ksenofobične govore. Uvijek ću se boriti protiv takvih govora. Mir je puno više nego kraj neprijateljstava, potpisa sporazuma. To je svakodnevna borba i hrabrost - poručio je dodavši da je Evropa organizovana temeljem prava koje je veće od oružja. 

Juncker je obraćanje završio riječima: Živjela BiH, živjela Evropa!

#BiH