Članak

Borci ostaju na Ivan-Sedlu, stvorile se kilometarske kolone

Borci od jutros drže u blokadi nekoliko važnih putnih pravaca u FBiH. Poručuju da će ostati na putevima sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi borački dodatak, borački registar, ukidanje finansiranja s

BiH, (Patria) - Nekoliko desetina bivših boraca nalazi se na Ivan-Sedlu gdje je blokirana putna komunikacija Sarajevo-Mostar. Bivši borci su na cestu postavili balvan, a zapalili su i vatru kako bi se ugrijali. Stvorile su se velike kolone u kojima su i kamioni, šleperi, putnički automobili. 

Borci od jutros drže u blokadi nekoliko važnih putnih pravaca u FBiH. Poručuju da će ostati na putevima sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi borački dodatak, borački registar, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija.

Više boračkih udruženja ARBiH i HVO najavilo je ranije blokadu saobraćajnica, graničnih prijelaza i proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko Predstavnički dom FBiH do danas ne zakaže sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima. I to ostaje kao jedan od zahtjeva. 

Borci nose transparente "Ovaj put smo osuđeni na pobjedu", "Svi smo mi Paraga", "Registar"...

Tokom dana blokirani su putevi Zenica-Žepče, Šićki brod u Tuzli, Vogošćanska petlja. Policija savjetuje vozačima da koriste alternativne pravce. 

Kako je za Patriju rekao Suljo Heljo iz Kladnja koji se od jutros nalazi na Ivan-Sedlu gdje su blokirali tunel, okupljeni borci dobili su informacije da bi policija mogla primijeniti i silu kako bi odblokirala ovaj važni putni pravac.

- Mi nećemo ni tada odustati. Mrtva glava može pasti. Ja sam maloljetni borac Armije RBiH i zaslužujemo ovo što tražimo, a ne tražimo mnogo. Niko nam se od nadležnih nije obratio i kao da smo ih iznenadili ovakvim potezom iako smo sve uredno najavili - kazao je Heljo.

#BiH