Članak

Udruženje logoraša "11. juli Potočari Srebrenica" obilježilo Dan nezavisnoti BiH

Linija na Kragljivodi je jedna od najtežih kota odbrane za Armiju RBiH u Srebrenici tokom ratnih sukoba. Najveću opasnost po Bošnjake sa tog prostora je činila planina Tara smještena uz rijeku Drinu u

SREBRENICA, (Patria) - Članovi Udruženja logoraša "11 juli Potočari Srebrenica" postavili su na šahidskom mezarju u Srebrenici zastavu Bosne i Hercegovine u znaka obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Zastavom je označena i istočna linija tadašnjeg fronta koju je 1992. i 1993. godine kontrolisala Armina Republike Bosne i Hercegovine. 

Linija na Kragljivodi je jedna od najtežih kota odbrane za Armiju RBiH u Srebrenici tokom ratnih sukoba. Najveću opasnost po Bošnjake sa tog prostora je činila planina Tara smještena uz rijeku Drinu u Republici Srbiji, sa koje su srpske snage danonoćno granatirale Bošnjake. 

„To je direktan čin agresije Republike Srbije na našu domovinu“, rekli su iz Udružena logoraša, ističući kako im je žao što Srbija nije kažnjena zbog takvog odnosa.

Nakon pada linije odbrane u Kragljivodi raspala se i odbrana Srebrenice. U julu 1995. godine ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka Srebrenice i okolnih mjesta, što je Haški sud okvalifikovao kao genocid, a političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba osudio na dugogodišnje zatvorske kazne, piše Patria.

 

#BiH