Članak

Premijer Novalić najavio redovnu, a održana peta hitna sjednica Vlade FBiH!

Jasno je da dogovora nema, a Novalić je ili obmanuo javnost ili se u posljednji čas odustalo od "postignutog" dogovora koalicionih partnera.

SARAJEVO, (Patria) - Redovna 138. sjednica Vlade FBiH prekinuta je 8. februara 2018. godine i nikada više nije nastavljena. Premijer FBiH Fadil Novalić prekinuo je sjednicu u momentu kada je, na prijedlog ministrice finansija Jelke Milićević, trebalo da bude razmatrano poništenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Novalić je kazao da je prekidom sjednice želio zaštititi principe javnosti, zakonitosti i transparentnosti rada Vlade. 

V.d. direktora Šerif Isović u međuvremenu se obratio sudu, a premijer je kazao da neće više stavljati tu tačku dnevnog reda do sudske odluke.

Od tada traju pokušaji koalicionih partnera SDA, HDZ BiH i SBB da se dogovore oko nastavka te sjednice i deblokade rada Vlade i Federalnog parlamenta.

List Oslobođenje danas je objavio intervju sa premijerom Novalićem u kojem govori o današnjoj redovnoj sjednici, kao i o dogovoru da se do kraja mandata ne bave imenovanjima. Medijima je jučer stigla i najava 139. redovne sjednice ali ona danas nije održana. 

Umjesto redovne sjednice, iz Vlade FBiH danas je došla obavijest o održavanju hitne 109. sjednice, odnosno pete hitne od prekida posljednje redovne sjednice. Inače, na tim hitnim sjednicama razmatrane su brojne tačke dnevnog reda od zakona, do kadrovskih rješenja, raspodjele novca...

#BiH