Članak

Omerhodžić: Sudbina BiH sada je u rukama Moneyvala

Sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine uprkos inicijativi Kluba Bošnjaka neće biti održana danas. Sjednica je zakazana tek 6. juna, ali šest dana iza roka koji je Komiteta eksperata Vijeća Evrope (M

Sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine uprkos inicijativi Kluba Bošnjaka neće biti održana danas. Sjednica je zakazana tek 6. juna, ali šest dana iza roka koji je Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) dao BiH da usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, piše novinska agencija Patria.

Ovaj zakon usvojen je na Predstavničkom domu, ali to je samo polovično rješenje, jer bez potvrde u Domu naroda zakon faktički nije usvojen. Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu kaže da su zaključci doneseni na sastanku ovog tijela u Strazburu jasni.

- Tada je rečeno da ukoliko BiH ne usvoji zakone do 1. juna bit će zvanična objava da je BiH nekooperativna, da ne primjenjuje međunarodne standarde. Ovo je sada neko polovično rješenje. Nisam sigurna da li će ga prihvatiti. Institucije BiH će obavijestiti Komitete Moneyvala šta se desilo. Da li će biti liberalni i imati strepljenje za sve ove naše situacije u kojima se nalazimo ne znam. Ne bih prejudicirao rješenje. Ovo je specifična sitaucija i ne mogu ništa novo reći. Sad su sve stvari u rukama komiteta Moneyvala – kaže Omerhodžić.

Bosni i Hercegovini sada prijeti odlazak na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma. 

#BiH