Članak

Plavi kombi: Vozilo kojeg su s nestrpljenjem čekali izgladnjeli ljudi

Volontersko društvo iz Zenice „Plavi kombi“ vrši pružanje pomoći ugroženim stanovnicima u poplavljenim područjima u nabavljanju i dostavljanju hrane i drugih neophodnih namirnica do najudaljenijih m

Volontersko društvo iz Zenice „Plavi kombi“  vrši pružanje pomoći ugroženim stanovnicima u poplavljenim područjima  u nabavljanju i dostavljanju hrane i drugih neophodnih namirnica do najudaljenijih mjesta. Mnogi mještani Kolića, Željeznog Polja, Šerića, Maglaja s nestrpljenjem su ih čekali, piše bh. novinska agencija Patria.

Specifičnost u njihovog djelovanju jeste da plavim kombijem idu dok im put dozvoljava, a kasnije na nepristupačne trene idu pješke. Alem Isaković, koordinator i osnivač volonterskog društva „Plavi kombi“ kaže za NAP da ekipe rade na terenu 24 sata te da im uopće ne predstavlja problem što moraju ići pješke, jer ih tamo negdje čekaju gladni i unesrećeni ljudi.

Isaković je bivši rukometaš Čelika, ali je netom prije poplava raskinuo ugovor, a kompletan iznos tog novca do sada je utrošen na pomaganje ugroženim.

- Malo je to koliko smo svi zajedno uložili. Mi nismo nikakva formalna grupa, spontano smo se okupili, a pošto našem prijatelju koji je i vlasnik kombija zbilja mnogo znači njegovo vozilo i društvo, odnosno našu posadu smo nazvali Plavi kombi – kaže Isaković.

Na njihovoj Facebook stranici navedeno je da su pješke prošli kroz klizište u pokretu, kroz minsko polje, kroz nabujalu rijeku, prošli su stotine kilometara pješe vukući rance sa hranom i lijekovima ništa im nije bilo teško.

- Sve smo to prošli, ali procedura nadležnih organa je izgleda zadatak koji nećemo proći, rečeno nam je da smo u ovom trenutku nemoćni jer nismo u administraciji prošli kao legalni, ne možemo dobiti sredstva od institucija, a svojih više nemamo, mnogo je ljudi koji čekaju našu pomoć – dodao je Isaković.

Ekipa pješačila do ugroženih mjesta

On je napomenuo da su na terenu zbilja jezive slike gladnih ljudi, izmrcvarenih prirodnom nesrećom.

- Zato nam nije žao niti jednog koraka ni potorošene marke. Kada vam čovjek podari osmijeh, a znate da su mu srušeni svi snovi - dodaje Isaković.

#BiH