Članak

Bećirović Čoviću: Sazovite vanrednu sjednicu Doma naroda

Denis Bećirović zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH otvorenim pismom zatražio je od predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića zakazivanje sjednice Doma naroda prije 1. juna.

Denis Bećirović zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH otvorenim pismom zatražio je od predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića zakazivanje sjednice Doma naroda prije 1. juna. Bećirović je tako poziva Čovića da posluša glas javnosti i pozive međunarode zajednice i da se sazove hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi se okončao proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te dopune Krivičnog zakona BiH, prenosi novinska agencija Patria.

- Ove zakone Predstavnički dom PSBiH je usvojio, međutim da bi oni stupili na snagu moraju biti usvojeni i u Domu naroda. Naredna sjednica Doma naroda zakazana je za 6. juni, ali bi to za državu BiH i njene građane moglo biti prekasno. Komitet eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) traži od nadležnih organa vlasti da do kraja ovog mjeseca usvoje dva zakonska teksta i izbjegnu posljedice sa nesagledivim negativim djelovanjem po građane Bosne i Hercegovine. Stoga je svako odugovlačenje svojevrsno igranje ne samo sa građanima BiH nego i sa strpljenjem međunarodne zajednice – navodi se u pismu.

Bećirović je dalje naveo da vjeruje da je Čović s tim dobro upoznat.

- Ali podsjećam da bi već narednih dana Bosna i Hercegovina mogla da se nađe pod krajnje snažnim političkim i finanisijskim pritiskom i osvane na crnoj listi zemalja kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma. Banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta, a sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake našim građanima iz inozemstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje ili čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH. A, od takvog srozavanja reputacije zemlje oporavak je dugotrajan i težak – stoji u pismu.

 

#BiH