Članak

Ef. Smajkić: Bošnjački političari su pokazali nesposobnost, a Cerić hrabrost i liderstvo

Ja mogu iskazati poštovanje na hrabrosti dr. Mustafe Cerića da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je Seid ef. Smajkić, ugledni dugogodišnji mostarski muftija za NAP.

Ja mogu iskazati poštovanje na hrabrosti dr. Mustafe Cerića da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Sad kad je preduzeo taj hrabri korak ja mu čestitam na odvažnosti u ovakvom teškom stanju u kojem je država, pogođena prirodnim nepogodama, kazao je Seid ef. Smajkić, dugogodišnji ugledni mostarski muftija za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Ef. Smajkić kazao je da i dok je obavljao funkciju reisa Cerić spajao liderstvo i duhovno i političko i da se to mora priznati.

- To je moralo biti tako, jer su naši bošnjački političari pokazivali nesposobnost i nisu se bavili krucijalnim pitanjima od značaja za državu prema vanjskom svijetu. On je u neku ruku bio i taj politički predstavnik prema vani. On to zna i sigurno će se sada, pogotovo zbog predsrasuda zbog bivše funkcije, maksimalno angažovati da to razdvoji – kazao je ef. Smajkić.

Dr. Cerić je i sam u svom jučerašnjem obraćanju kazao da je „skinuo ahmediju i džube i na izbore izlazim kao građanin, to je moja nova misija i držim se političkog diskursa i djelovanja.“ 

- Ja mu tu vjerujem, u odnosu na druge kandidate, on ima sve predispozicije izgradio je imidž lidera i sva vrata su mu otvorena. Ima iskustvo, znanje, ima veze kud god krene. Sigurno mu to nije hendikep u odnosu na druge kandidate – zaključio je ef. Smajkić.

#BiH