Članak

BiH ide na crnu listu: Moneyval objavio upozorenje državama!

Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca - Moneyval objavio je danas upozorenje svojim članicama da obrate posebnu pažnju prilikom finansijskih transakcija sa BiH, javlja NAP.

Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca - Moneyval objavio je danas upozorenje svojim članicama da obrate posebnu pažnju prilikom finansijskih transakcija sa Bosnom i Hercegovinom, jer zakonodavstvo naše zemlje nije usklađeno sa međunarodnim standardima, javlja bh. novinska agencija Patra (NAP). 

Riječ je o saopćenju koje je bilo očekivano nakon što BiH nije usvojila novi Zakon o spriječavanju pranja novca i spriječavanju finansiranja terorizma do 1. juna, što je bio posljednji rok koji je nametnula ova organizacija. Objava ovog saopćenja je korak na stavljanju BiH na "crnu listu" zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom, odnosno među države koje nepoštuju standarde finansijske kontrole. 

- Moneyval poziva država i teritorije koje poštuju standarde te sve druge države da upozore svoje finansijske institucije da obrate pažnju i primjene ojačanje mjere sigurnosti prilikom transakcija sa osobama i finansijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini, a kako bi spriječili rizik od pranja novca i finansiranja terorizma - navodi se u današnjem saopćenju Moneyvala. 

Još prije dva mjeseca ova institucija je upozorila BiH na ovakav mogući razvoj situacije i donijela odluku o objavi ovog saopćenja sa odgodom važnosti za dva mjeseca, do danas. To je bila posljednja šansa da BiH ispuni svoju obavezu, ali to nije učinjeno. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali ne i u Domu naroda koji je zakazan za 6. juni ove godine, javlja NAP. 

 

#BiH