Edin Džemat jedan je od najpopularniji kuhara današnjice. Porijeklom je iz Prozora. Školovao se i odrastao u Švedskoj. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada. Prije nekoliko mjeseci svjetski brend Caterpillar angažirao ga je za super popularnu reklamu.
Kuhao je za Billa Gatesa, Eltona Johna, za švedskog kralja i kraljicu je kuhao više puta...
„To je posao kojeg volim i u kojem stalno nešto inoviram“, kaže Džemat u intervjuu za agenciju Patria, odgovarajući na pitanje o svom svjetskom uspjehu.
Kaže da je oduvijek želio biti kuhar, čak i kada to i nije bilo toliko popularno, pa i u samoj njegovoj porodici, koja je predlagala da se bavi nekim drugim poslom. Na kuhare se, kaže, nekada gledalo kao na nekoga ko sjedi pored kazana i miješa grah. Danas to ni izbliza nije tako. Kuhari su cijenjeni ljudi u cijelom svijetu. Oni rade velike projekte i mnogo putuju. Podsjeća da su TV kanali o pripremanju hrane jedni od najgledanijih u svijet.
„To je lijep ali specifičan posao. Rekao bih da je to više stil života. Radite kada drugi odmaraju. Radi se mnogo, dani su dugi, i radi se vikendom. S jedne strane imate građane, kojima ste servis, a sa druge strane imate namirnice, od čijeg kvaliteta vam također ovisi mnogo toga. Ali, u svakom slučaju, u ovom poslu uživate, i to je ta prednost“, kaže Džemat.
Govoreći o velikim klijentima za koje je kuhao, kaže da je ispočetka bilo malo treme, ali danas je to za njega samo rutina. Velike zvijezde uopće nisu toliko zahtjevne, koliko bi neko pomislio da jesu.
„Meni nema razlike među klijentima. Možda ima malo više pripreme kada radim za neke šefove država, ali u suštini ja uvije radim isto“, kaže Džemat.
Na pitanje koliko je moguće održati autohtonu kuhinju u svijetu globalizacije, Džemat smatra da je to moguće, a kao primjer navodi neke narode koji itekako drže do svojih kuhinja.
„Uzmimo premijer Francuske, Španije, Japana i neke duge zemlje gdje su građani ponosni na svoje kuhinje. I ne samo to, oni mnogo ulažu u modernizaciju vlastitih kuhinja“, kaže Džemat, dodajući da ljudi na Balkanu ipak nisu spremni da urade iste stvari.
Ovaj kuhar svjetskog glasa kaže da Bosna i Hercegovina ima daleko najbolju uličnu hranu na svijetu.
„To se računa po principu šta dobiješ za ono šta platiš. Ne možeš porediti ni jedan hamburger, ili pizu, sa jednom pitom ili ćevapima. Jer, ta naša jela ipak imaju kvalitet i zahtijevaju trud da se pripreme“, kaže Džemat.
„Jedna piza u Švedskoj košta sedam do osam eura. A, šta je piza – tijesto na koje ide ono što imaš. S druge strane, za pitu ipak treba mnogo više truda“, kaže on.
Edin Džemat smatra da BiH može mnogo bolje profitirati na svojim rijekama, historiji i hrani, ali da treba uložiti truda i marketing koji će se sigurno isplatiti.