Članak

Evropska kriminološka konferencija: Nauka može dati rješenja za aktuelne svjetske izazove

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je da je Konferencija najveći naučni skup koji je organiziran na Univerzitetu u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina.

SARAJEVO, (Patria) – Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu večeras je otvorena godišnja konferencija Evropskog kriminološkog udruženja (European Society of Criminology), drugog najvećeg kriminološkog događaja na svijetu pod nazivom „Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology“ (Zločini protiv ljudi i zločini protiv čovječnosti: Implikacije u modernoj kriminologiji). Konferencija koju je organizirao Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu okupila je 1.400 učesnika iz 70 zemalja svijeta među kojima su svjetski istaknuti kriminolozi, autori najpoznatijih i najaktuelnijih teorija kojima se objašnjava ponašanje učinilaca krivičnih djela. 

Predsjednik Evropskog kriminološkog društva prof.dr. Gorazd Meško kazao je da Konferenciji prisustvuju stručnjaci iz različith dijelova svijeta koji imaju različita iskustva.

- Ja se nadam da će biti nekoliko pametnih odgovora na ova aktuelna svjetska pitanja. Na Konferenciji je nekoliko sekcija o migracijama, kriminalitetu, trgovini ljudima.

Na pitanje može li nauka dati odgovore na sigurnosne izazove, prof.dr. Meško navodi da nauka može dati neke odgovore, ali ne može sve.

- Kad naučnici rade istraživanja onda treba ta istraživanja aplicirati u praksi. Postoji tzv. ograničena racionalnost da političari obično uzimaju u obzir samo ono što im odgovara i što ulazi u njihove aktuelne politike. Ono što im ne odgovara to selektivno negiraju ili ignoriraju – kaže predsjednik Evropskog kriminološkog društva.

Dekan FKN prof.dr. Nedžad Korajlić kazao je da je ova Konferencija značajna za cjelokupno društvo.

- Mnogi problemi nas opterećuju. Vrlo često tražimo rješenja za određenim uzrocima kriminalnog ponašanja, međutim trebamo biti svjesni da to ne može doći preko noći. To je jedan dugotrajan proces i ovo je prilika da iskoristimo prisustvo mnogobrojnih stručnjaka iz cijelog svijeta da pokušamo doći do nekih rješenja koja će pomoći ne samo BiH i regiji.

On je istakao da je FKN dobio organizaciju ove Konferencije u konkurenciji pet svjetskih univerziteta koji su stari i po 500 godina. FKN obilježava 25 godina postojanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je da je Konferencija najveći naučni skup koji je organiziran na Univerzitetu u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina.

- Ovakva konferencija predstavlja ozbiljan dobitak za akademsku zajednicu BiH, jer susreti koji će se desiti do 1. septembra jesu susreti eminentnih naučnika iz oblasti kriminalistike i kriminologije sa mladim ljudima iz BiH i šire.

On je istakao da se svijet suočava sa ilegalnim migracijama, narušavanjem ljudskih prava i sloboda, uništavanjem čovjeka te da su to sve pitanja koja će biti u fokusu stručnjaka koji su učesnici Konferencije.  

U okviru  plenarnih sesija učešće će uzeti svjetski istaknuti kriminolozi među kojima i Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, prof. Michael Gottfredson i prof. Mike Levi.

#BiH