Članak

Radončić u Bihaću: Formirati posebno ministarstvo zaduženo za Krajinu

U Bihaću je održan centralni skup SBB-a za Krajinu.

(Patria) -  U Bihaću je održan centralni skup SBB-a za Krajinu. Na skupu su predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti, a prisutnima se obratio i predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić.  

U dvorani bihaćkog Doma kulture naglašeno je da centralna vlast u Sarajevu godinama daje lažna obećanja Krajišnicima i da je SBB jedina realna snaga koja od Krajine može napraviti veliku razvojnu tačku Federacije BiH.

Agan Bunić, nosilac liste za Skupštinu USK je poručio:

- Dvije decenije daju nam lažna obećanja. Mi smo ovdje večeras da pitamo njih gdje je bihaćki aerodrom, gdje su avioni, gospodo. Gospodine Dediću, gdje su avioni u Bihaću? Nema ih! Nema i neće ih biti. Neki dan kažu da su tek uradili idejno rješenje. Deset godina nam pričaju, a još nemaju ni idejni projekt – kazao je Bunić.   

Azra Hadžić-Bećirspahić, nositeljica liste za Parlament FBiH, zahvalila je predsjedniku Radončiću na brojnim donacijama udruženjima, ustanovama i sportskim kolektivima u Krajini.

- Drago mi je da vidim svoje Ripčane, koji nisu zaboravili kako se SBB grčevito borio protiv deponije i upravo zahvaljujući SBB-u, oni danas udišu čist zrak. Drago mi je da vidim ljude iz doline heroja kojima je, zahvaljujući SBB-u, riješen vodovod i obezbijeđena sredstva za cestu prema Štrbačkom buku. Moram javno da zahvalim Radončiću na vrijednoj donaciji Udruženju žena iz Kulen-Vakufa, moram da zahvalim za kupovinu pokretnog inkubatora za KB Bihać, koji će spasiti stotine života - kazala je Hadžić-Bećirspahić.  

Ona je naglasila da nije u redu da Sarajevo migrantsku krizu rješava tako što su svi ti ljudi prebačeni u Krajinu.

Meho Rekić, nosilac liste za Parlament BiH, rekao je da su u posljednjih mjesec dana obišli cijeli kanton.  

- Vrlo je teška situacija u Krajini. Loše je u privredi, u zdravstvu, u sportu, u turizmu, ne znam koju društvenu sferu da uzmem. Naše poruke su jasne: Krajina će imati svoju namjensku industriju i imat će ministarstvo bez portfelja u Vladi FBiH.

Ja ću, ako budem izabran, posebno voditi računa o našim Oružanim snagama. Pokrenut ću inicijativu da sa 0,87 posto, koliko sada dobivaju iz budžeta, to ide do dva posto. Naše Oružane snage moraju to dobiti, jer su garant stabilnosti i sigurnost građana BiH. U odnosu na naše susjede ne smijemo dozvoliti da debalans u naoružavanju prijeđe preko mjere koja je dozvoljena - kazao je Rekić.

Na skupu u Bihaću okupljene građane pozdravio je i Dinko Bećirspahić, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Bihać. 

Radončić: Borit ću se za Krajinu i njene interese i srcem i dušom  

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u svom je obraćanju kazao da želi da narod vrati osmijeh na lice.

- Bit ću predsjednik, ako Bog da, koji će se za Krajinu boriti i srcem i dušom.

Neću biti predsjednik, možda će mi se neko naljutiti na ovo što ću reći, koji će u Krajinu dolaziti jednom godišnje, i to onda kada treba dodijeliti nagradu trkaćem konju Fikreta Abdića. Borite se za svoje ljude da budu izabrani u kantonalnom, federalnom i državnom parlamentu. Iza toga dolazi vlada i vlast i ono što smo ovdje obećali, da ćemo imati posebno ministarstvo zaduženo za Krajinu, da ćemo razviti namjensku industriju ovdje u Krajini, a danas sam dobio i novi zadatak od vas vezano uz aerodrom, a naći ćemo rješenje i za puteve - rekao je Radončić. Grupa navijača Nogometnog kluba Jedinstvo iz Bihaća zahvalila je Radončiću na donaciji od 10.000 KM koju je uplatio za saniranje stanja u klubu. 

#BiH