Članak

Salihović: Koaliciji "Domovina" nije cilj ulazak u vlast po svaku cijenu

S obzirom na probleme, u Prvom martu zadovoljni rezultatom

Sastanak političkih stranaka okupljenih oko Koalicije Domovina bit će održan danas u Sarajevu i na njemu će biti definirani kriteriji, zahtjevi i principi prema drugim strankama, prvenstveno pobjedničkim, a koje će biti uslov da Koalicija Domovina uđe u vlast, piše novinska agencija Patria.

Almir Salihović, koordinator Koalicije Prvi mart u izjavi za Patriu kaže da sada treba pokazati odgovornost.

Nama je cilj da ostanemo jedinstveni. Mi ćemo danas izaći sa listom naših zahtjeva prema drugim strankama ukoliko pokažu interes da „Domovina“ uđe u vlast. Nama nije bio cilj da riješimo kadrovske probleme nekih političkih stranaka, da udomimo neke ljude koji su izgubili podršku naroda, nije nam dakle cilj da uđemo u vlast pod svaku cijenu, ali nećemo bježati od toga da kroz institucije RS-a pokušamo riješiti sve nagomilane probleme koji se tiču povratnika, obrazovanje, zastupljenost u institucijama RS-a, Zakon o prebivalištu itd – kaže Salihović.

On dalje dodaje da je s obzirom na ukupne probleme koji su se javili prilikom distribucije glasačkog materijala zadovoljni rezultatom, jer su svjesni da nije bilo „Domovine“ niko ne bi prošao izborni prag, što je slučaj sa SDP-om koji nije dio Koalicije „Domovina“.

- Samim tim povratnici ne bi imali nikoga ko bi mogao ući u vlast i ko bi radio za njihove interese. Pet mandata u Skupštini je dobra stvar iako smo očekivali minimalno šest mandata. Mnogo ljudi nam se javilo koji nisu dobili glasačke listiće. Pored svih tih problema mislim da je ovo dobra rezultat. Sada treba pokazati odgovornost – dodao je Salihović.

#BiH