Članak

Bosna i Hercegovina za pet do deset godina može postati ekonomsko čudo!

U sarajevskom hotelu Evropa danas počinje dvodnevni biznis forum koji okuplja privrednike iz regiona. Jedan panel bit će posvećen i temi o tome da li Balkan može povezati kompanije iz Evrope sa Blisko

Zijad Bećirović, direktor  Međunarodnog instituta za balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane vjeruje da Bosna i Hercegovina za samo pet do deset godina može postati pravo ekonomsko čudo, kao što je to postala Malezija ili Turska. No, da bi se to desilo, kaže on, politika u zemlji mora stvoriti siguran ambijent koji će privući strane investicije.

U sarajevskom hotelu Evropa danas počinje dvodnevni regionalni biznis forum koji okuplja privrednike iz regiona. Jedan panel bit će posvećen i temi - da li Balkan može povezati kompanije iz Evrope sa Bliskom istokom. Stručnjaci će, kaže Bećirović, između ostalog danas i sutra pokušati detektirati i stvarne probleme ekonomskog zastoja u BiH, ali i ponuditi najbolja rješenja za prevazilaženje tih prepreka. 

Bosna i Hercegovina, objašnjava Bećirović, veoma je zanimljiva za strane privrednike. Jer, unutarnji resursi i potencijali zemlje da postane pravi ekonomski gigant, veoma su snažni. To će se, kaže on, moći čuti i tokom foruma u Sarajevu. No, žele li se resursi ove zemlje iskoristiti, jasno je da se već danas neke stvari u državi moraju početi mijenjati, a to se prije svega odnosi na ozbiljniji pristup političara prema problemima u BiH.

- Na Balkanu je politikla uvijeki ispred biznisa. To se mora promijeniti – kaže Bećirović za bh. novisnku agenciju Patria.

- Nedostaje tog ekonoskog povezivanja. Vidite, naredne godine je 20 godina od završetka rata u BiH. Znate gdje je Evropa bila 1965. godine, dakle 20 godina nakon Drugog svjetskog rata. Pa bila je obnovljena i u procvatu. Kod nas je danas situacija slabija nego prije raspada zajedničke zemlje. Na forumu u Sarajevu pokušat ćemo upravo detektirati te probleme i vidjeti kako možemo krenuti naprijed.

Nakon Općih izbora u BiH, kaže Bećirović, više nije ni važno ko je pobijedio, važno je da se na ključne pozicije u vlasti sada postave ljudi koji znaju raditi svoj posao. Ukoliko se to ne desi, one političke partije koje se sada smatraju pobjednicima, za godinu dana bit će najveći gubitnici.

Biznis forum koji počinje danas u 14 sati otvorit će predsjedavajući Vijeća ministra BiH Vjekoslav Bevanda, piše NAP.

 

#Biznis