Članak

Psihijatrijskoj bolnici KS dodijeljen certifikat AKAZ-a za naredne četiri godine

Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH kazao je da Psihijatrijska bolnica KS ima jedan novi rezultat, a da će sljedeća akreditacija pokazati da su još bolji.

SARAJEVO, (Patria) - Javnoj ustanovi Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo danas je uručen akreditacijski certifikat na period od četiri godine. Od 2015. godine kada su dobili prviu akreditaciju nastavili su sa daljim radom, revidirali sve procedure, usvojili sve primjedbe i preporuke vanjskih ocjenjivača što je rezultiralo reakreditacijskim certifikatom.  

Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH kazao je da Psihijatrijska bolnica KS ima jedan novi rezultat, a da će sljedeća akreditacija pokazati da su još bolji. 

- Kada je u pitanju mentalno zdravlje, čini mi se da to kolege koje su najposvećenije svom poslu i pacijentima. Kad smo počeli zajedno raditi, to me je najviše impresioniralo, ta posvećenost prema pacijentima, prema osobama koje se nalaze ovdje. Mi ćemo kroz našu saradnju sigurno unaprijediti standarde i iskoristiti dobru praksu koju pokazuje Psihijatrijska bolnica KS. Sigurno ćemo te primjere uvrstiti u naše standarde i drugi mogu puno toga naučiti od vas – kazao je Novo.

Direktor Psihijastrijske bolnice KS Muhamed Ahmić kazao je da bez uposlenika ne bi bilo ni akreditacije, ni reakreditacije.

- Bili smo prva specijalizirana bolnica koja je poslije Drugog svjetskog rata oformljena u bivšoj Jugoslaviji. Nakon toga smo bili prva akreditirana bolnica po standardima AKAZ-a i vjerujem da smo sada prva reakreditirana bolnica. Mi baštinimo i kvalitet i tradiciju liječenja osoba sa smetnjama psihičke prirode – kazao je direktor Ahić.

Ahmić je istakao da je rezultat od 97,2 posto ispunjenih akreditacijskih standarda odličan, ali da cilj ostaje ispunjenje od 100 posto.

- Dat ćemo svoj doprinos pri izradi novih akreditacijskih standarda i pomagat ćemo drugim kolegama da postignu ovo što smo mi postigli.

Biljana Kurtović, koordinator za kvalitet Psihijatrijske bolnice KS kazala je da je edukacija iz procesa uvođenja kvaliteta i sigurnosti u zdravstvu počela 2012. godine. Zvanično su ušli u proces akreditacije početkom 2014. godine,  a prvu akreditaciju su dobili u junu 2015. godine kao prva bolnica u BiH.

- Ta akreditacija je značila mnogo, a prije svega za naše pacijente kojima smo pružili kvalitetniju i bolju uslugu, veću sigurnost. Ali značilo je i nama jer smo poboljšali uslove našeg rada i uslove u kojima borave naši pacijenti.

Kurtović je istakla da su sve aktivnosti usmjerene na smanjivanje broja incidentnih situacija, te je broj suicida jako reduciran.

#BiH