Članak

Jens Stoltenberg nadgleda najveću NATO vježbu od Hladnog rata

Vježba poznata kao "Trident Juncture" započela je prošle sedmice. U vježbi učestvuje oko 50 hiljada vojnika, 10 hiljada vozila i više od 300 aviona i brodova. Uključuje provjere kopnenih, morskih, zra

OSLO, (Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je s grupom visokih zvaničnika posjetio Norvešku kako bi nadgledao jednu od najvećih vojnih vježbi NATO-a još od Hladnog rata.

Vježba poznata kao "Trident Juncture" započela je prošle sedmice. U vježbi učestvuje oko 50 hiljada vojnika, 10 hiljada vozila i više od 300 aviona i brodova. Uključuje provjere kopnenih, morskih, zračnih i cyber sposobnosti, prenosi Hina.

Cilj vježbe je provjera međusobne usklađenosti međunarodnih snaga u zajedničkom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije.

Uz 29 članica NATO-a, snage partnerskih zemalja Finske i Švedske također učestvuju u vježbi koja se održava do 7. novembra.

Za utorak su najavljeni protesti u blizini norveškog grada Trondheima, gdje se Stoltenberg planirao sastati s norveškim ministrom odbrane Frankom Bakke-Jensenom.

Stoltenberg, čelnik NATO-a te ujedno i bivši norveški premijer, a u zemlju je stigao u ponedjeljak.

Ruska ratna mornarica tokom održavanja vježbi planira testirati svoje projektile u međunarodnim vodama duž norveške obale. Testiranje projektila održati će se od četvrtka do subote, zapadno od otočnih gradova Kristiansund, Molde i Alesund.

- Nema ničeg dramatičnog u vezi testiranja projektila. Obaviješteni smo oko toga te ćemo pratiti ruske vojne vježbe - izjavio je norveški ministar odbrane Frank Bakke - Jensen za NRK.

Iz Saveza naglašavaju da vježba "Trident Juncture" nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

- To su, kao što Rusija dobro zna, odbrambene vježbe. Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija - rekao je američki ministar odbrane James Mattis.

#Svijet