Članak

Pranje novca ili malverzacije: Privatni SDA knjigovođa kontroliše budžet Grada Sarajeva!?

Komšić je pod direktnim utjecajem Čampare angažirao privatnu firmu koja je do sada za usluge naplatila 10.000 KM

I pored činjenice da je budžet Grada Sarajeva sve više u dubiozi, da se uopće ne zna da li će Kanton Sarajevo uplatiti tranše koje je do sada po zakonu imao obavezu uplaćivati, te da se već duži vremenski period u budžet ne slijevaju sredstva iz četiri gradske općine, Upravu na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem to nije spriječilo da angažira privatnu knjigovodstvenu firmu za obavljanje poslova koje može obavljati neko iz već postojećeg odjela za finansije, piše bh. novinska agencija Patria.

Hronološki promatrano, u proljeće ove godine pod izgovorom da se mora ispoštovati odluka revizora, Komšić je raskinuo ugovor o djelu sa stručnim saradnikom za računovodstvo. I pored činjenice da je dugogodišnja pomoćnica gradonačelnika Firdevsa Bračković tražila od gradonačelnika da joj da jednu osobu koja će raditi tu vrstu poslova, on se oglušio na njene zahtjeve.  

A da ne govorimo o tome da u odjelu za finansije radi deset osoba, od kojih je jedna mogla biti u međuvremenu obučena za tu vrstu poslova.

Pod direktnim utjecajem svog zamjenika Aljoše Čampare, Komšić je angažirao privatnu knjigovodstvenu firmu „Sonex“ sa samo jednim uposlenikom, i to baš za poslove koje je radio uposlenik koji je dobio otkaz.

Riječ je o istaknutom kadru novogradske SDA, osobi koja je do sada za knjiženja dnevnih promjena u finansijama i izrađena dva izvještaja o utrošku sredstava ( šestomjesečni i devetomjesečni ), već naplatila 10.000 KM za svoje usluge!

Bračković je, inače dugogodišnja pomoćnica gradonačelnika, zbog stalnih upozoravanja da se mora poštovati zakon pri preraspodjeli novca unutar budžeta i ukazivanja na brojne nepravilnosti koje su činjene, prije 20 dana naprasno smijenjena, a na njeno mjesto imenovan Sahrudin Sarajčić, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika za lokalno poslovanje.

Katastrofalno vođenje Gradske uprave od strane Komšića, netransparentnost u trošenju budžetskog novca, pa čak i sumnje da se radi o pranju novca, koje se očigledno sada pokriva upravo preko privatnog SDA knjigovođe ionako posrnuli Grad odvest će zasigurno u totalnu propast.  

I ono što je ne samo indikativno u cijeloj ovoj priči, već i totalni apsurd svakako je činjenica da je po prvi puta jedna državna institucija ili organ za vođenje knjigovodstvenih poslova angažirala privatnu firmu, a svi znaju da je birokratski aparat u ovoj zemlji na svim nivoima vlasti preglomazan. 

#BiH