Članak

Poslanici ne žele Zakon o Javnom RTV servisu po hitnoj proceduri

Mirsad Mešić iz SDP-a pozvao poslanike da se odgovorno odnose prema prijedlogu zakona o Javnom RTV servisu

Na sjednici PD PS BiH razmatra se prijedlog Mirsada Mešića o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, a koji je pozvao poslanike da podrže ovaj prijedlog, piše novinska agencija Patria.

- Pozivam vas da se odgovorno odnosite prema ovom prijedlogu - kazao je Mešić.

Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da neće podržati hitnu proceduru, jer se imalo dovoljno vremena da se ovaj problem riješi.

 - Mislim da trebamo ovo odbiti i zatražiti od Vijeća ministra da predloži novi zakon. U RTRS je zaposleno 70 novih ljudi koji ništa ne rade - kazala je Pandurević.

Borjana Krišto (HDZ BiH) je kazala da je pogledala izmjene Zakona po hitnom postupku, ali da podržava sve što je Pandurević kazala, te je podsjetila da su postojale obaveze o izmjenama zakona i ranije.

- I Vijeće ministara je bilo obavezno predložiti izmjene ovog zakona, pa me čudi da zastupnik SDP-a čiji ministar je obavljao funkciju direktno nadležnu za to nije predložio zakon. Danas imamo prijedlog iz opozicije. Ne želim ništa drugo komentirati nego samo napomenuti o kakvom se sistemu radi. Nećemo podržati hitnu proceduru niti ovakav prijedlog. Neka Vijeće ministara razmotri situaciju i predloži adekvatan zakon - kazala je Krišto.

Mešić je kazao da je Ministarstvo prometa i komunikacija još prije godinu predložilo zakon, ali da nikada nije došao na dnevni red.

- Svi smo mi odgovorni, ali u SDP-u imamo ogromne primjedbe na funkcioniranje Javnih RTV sistema, ali nam ne pada na pamet da ugrozimo finansiranje ovog sistema - kazao je Mešić.

#BiH