Članak

Zagrepčanin prijavio platu od nekoliko hiljada kuna, a u Italiji na računu ima 92 miliona eura

"Na skrivenim računima u inostranstvu pohranjene su milijarde kuna", kazao je ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac na regionalnoj konferenciji u Sarajevu, javlja HRT.

"Na skrivenim računima u inostranstvu pohranjene su milijarde kuna", kazao je ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac na regionalnoj konferenciji u Sarajevu, javlja HRT, prenosi novinska agencija Patria. 

Ministar finansija dodaje kako će svi hrvatski državljani koji su novac pohranili u inostranstvu morati dokazati porijeklo tog novca. Tvrdi da su istražne mjere već pokrenute.

-Na primjer imamo penzionere koji su u Hrvatskoj prijavili vrlo male prihode, ali imaju vrlo visoku štednju u inostranstvu, rekao je Lalovac.

Lalovac je na konferenciji naglasio i da je Ministarstvo finansija uspostavilo poseban ured za suzbijanje velikih poreznih prevara. Upravo je taj ured, koji sarađuje s DORH-om, nedavno dobio podatke o štednji državljana Republike Hrvatske u inostranstvu. 

Najveći pojedinačni iznos koji se nalazi na računu nekog hrvatskog građanina je čak 92 miliona eura, otkriva RTL Direkt.

Riječ je o računu otvorenom u jednoj banci u Italiji, na koji dosad nikakav porez nikome nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska porez na kamatu niti je imala niti je za njegov račun znala. Dakle, prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 miliona kuna.

RTL Direkt doznaje i da dotični štediša koji ima prebivalište prijavljeno u Hrvatskoj, u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko hiljada kuna i stan u Zagrebu od 56 kvadratnih metara.

#Region